جمعه ۲۵ خرداد ۱۴۰۳
جستجو
آخرین اخبار سیاست
مطالب بیشتر
کد خبر: ۳۴۲۶۵
شنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۱:۳۹

فکرشهر: استان بوشهر با ظرفیت ها و توانمندی های بالا در زمینه تولید مواد غذایی بویژه محصولات کشاورزی و صنعتی و فراهم بودن همه شرایط حمل ونقلی دریایی از جمله فاصله کم بندرهای این استان تا قطر، وجود اسکله ها، کشتی های کانتینر بر با ظرفیت بالا و پرسرعت گزینه مناسب برای تامین نیازهای فوری غذایی این کشور است.

به گزارش فکرشهر به نقل از ایرنا، فاصله نزدیک 140 کیلومتری بندرهای استان بوشهر تا کشور قطر امکان جابه جایی کالا میان این استان و کشور قطر را در مدت 12 ساعت فراهم کرده است.

همچنین وجود ارتباطات فرهنگی، اجتماعی و سابقه دیرینه مبادلات تجاری و بازرگانی میان مردمان تاجر پیشه بوشهر با قطری ها مزیت دیگری است تا این استان بتواند به مرکز تامین نیازهای کشور قطر بویژه در زمینه غذایی و 
مصالح ساختمانی و معدنی تبدیل شود.

از طرفی در سال 93 با توافق های انجام شده میان مسئولان استان بوشهر با سران قطر راهکارهای لازم برای تقویت روابط دو طرف ارائه و بررسی شد که این نیز زمینه مناسبی است که می تواند روابط تجاری میان بوشهر و قطر را تقویت تسریع کند.

علاوه بر این برای تسهیل و تقویت مبادلات بازرگانی و روابط تجاری بین بندر الرویس قطر و بندر بوشهر طرح بندر آزاد تجاری برای 2 بندر مطرح است که لایحه بندر آزاد تجاری بوشهر تا 2 ماه آینده دوباره در مجلس شورای اسلامی مطرح می‌شود.

قطع روابط و تحریم کشورهای عربستان، مصر، بحرین، امارات متحده عربی و برخی دیگر از کشورها با قطر و درواقع به نوعی محاصره هوایی، زمینی و دریایی این کشور، زیرا تنها مرز و راه زمینی شبه جزیره قطر با کشور عربستان است که این راه نیز که عمده نیازهای قطر از طریق آن تامین می شد در پی این تحریم ها بسته شده است.

این وضعیت کشور قطر را در شرایطی قرار داده تا با توجه به رابطه بسیار خوب سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی میان دوکشور ایران و قطر، این کشور برای تامین نیازهای خود در این شرایط بحرانی، تحریم و محاصره به جمهوری اسلامی ایران تکیه کند.
براساس آمار های موجود تا پیش از این قطع روابط، کشور قطر سالانه 4 تا 5 میلیارد دلار از کشورهای عربستان، مصر و امارات انواع مواد غذایی تامین می کرد که اکنون شرایط برای جمهوری اسلامی ایران و بویژه استان بوشهر فراهم شده است تا خود را در این زمینه جایگزین کشورهای یادشده در تامین نیازهای غذایی قطر کنند.

استان بوشهر با صید و تولید سالانه بیش از 65 هزار تن آبزیان دریایی و میگوی پرورشی، 150 هزار تن خرما، 700 هزار تن گوجه فرنگی خارج فصل، بیش از یک میلیون تن محصولات جالیزی و گلخانه ای و صیفی و سبزی، بیش از سه هزار تن گوشت مرغ مازاد بر مصرف،

300 تن عسل، تولید هشت هزار تن گوشت قرمز و انواع مواد غذایی استاندارد در واحدهای صنعتی می تواند بخش عمده ای از نیازهای کشور قطر را در این بخش ها تامین کند.

در این ارتباط هفته گذشته در نشستی با حضور فعالان بخش خصوصی و مدیران دستگاه های اجرایی استان بوشهر راهکارهای افزایش مراودات تجاری ایران و قطر بررسی شد.

در این نشست موضوع هایی از جمله ظرفیت های صادراتی استان بوشهر، تسهیل در صدور روادید، کنترل لازم بر فرایند صادرات محصولات، برقراری شرایط مناسب مورد نیاز تسهیل شناورها مورد بررسی قرار گرفت.

رئیس اتاق بازرگانی بندر بوشهر در این نشست گفت: در سال 93 توافق نامه هایی تجاری بین ایران و قطر منعقد شد که به دلایلی زمینه اجرای آنها محقق نشد.

محمد عبادی افزود: اجرایی نشدن این توافق نامه ها باعث شد تا در همین فاصله اندک، ترکیه از ایران پیش افتاد تا جایی که در سال 2016 آنها 384 میلیون دلار به قطر صادرات داشتند ولی سهم ایران تنها 120 میلیون دلار بود.

وی اضافه کرد: احشام، سیمان، گچ و سایر موادمعدنی از جمله ظرفیت های صادراتی استان بوشهر به قطر به شمار می رود.

عبادی افزود: هم اکنون نیاز است با حل مساله صدور روادید زمینه فعالیت بازرگانان ایرانی و بویژه استان بوشهر در قطر تسهیل شود. 

وی ادامه داد: همچنین بررسی چگونگی دریافت وجه اقلام صادراتی به قطر و زیرساخت های مورد نیاز صادرات از جمله مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

عبادی یادآور شد: در زمینه تردد شناورها نیز به دلیل صادر نشدن مانیفست ( فهرست کالا) مورد نیاز محدودیت هایی وجود دارد که باید در این زمینه نیز تمهیدات لازم پیش بینی شود.

رئیس انجمن مرغداران استان بوشهر گفت: استان بوشهر در زمینه صادرات گوشت مرغ از ظرفیت مطلوبی برخوردار است که باید از این ظرفیت برای صادرات به کشور قطر استفاده کرد.

وهیب حاجی دشتی افزود: استان بوشهر ماهانه ظرفیت سه هزار تن گوشت مرغ را دارد که هم اکنون به دلیل نبود بازار کافی می توان از قطر برای این ظرفیت استفاده کرد.

وی گفت: با توجه به اینکه برخی شناورهای ایرانی از قطر بدون بارگیری برمی گردند می توانیم به جای دریافت پول نهاده مور نیاز مرغداری های استان را از قطر وارد کنیم که این برای شناورهای باری نیز یک مزیت است.

رئیس دامپزشکی استان بوشهر گفت: این استان در زمینه آبزیان و گوشت قرمز ظرفیت بسیار خوبی دارد که باید از آن برای صادرات استفاده کرد.

مرتضی بحرانی یادآور شد: برخی از کشورها برای صادرات چنین محصولات استاندارد خاص خود را دارند که باید در این زمینه راهکارهای لازم برای صادرات محصول با کیفیت فراهم شود.

مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر گفت: صادرات بیشتر با کشتی های با قابلیت حمل 250 کانتینر است که در این ارتباط مشکل خاصی وجود ندارد.

محمد بنچاری ادامه داد: ظرفیت بارگیری در بندر بوشهر 7.5 میلیون تن بوده که هم اکنون ظرفیت بارگیری شده بندر نزدیک به 2.5 میلیون تن است و براحتی می توانیم کشتی های صادراتی را پشتیبانی کنیم.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر نیز با تاکید بر ضرورت ایجاد خطوط کشتیرانی بین ایران و قطر گفت: همچنین در این زمینه تامین کانتینرهای یخچالی مورد نیاز صادرات ضروری است.

سید حسین حسینی محمدی افزود: برای بازار قطر کیفیت کالا باید مورد توجه قرار گیرد تا با کنترل لازم زمینه ایجاد یک بازار مناسب برای محصولات صادراتی استان بوشهر فراهم شود.

دبیر انجمن صنایع استان بوشهر گفت: شرایط ایجاد شده برای افزایش صادرات ایران به قطر یک اتفاق خوشایند است که باید از آن بهره لازم را ببریم.

خضر خلیلی افزود: چنانچه بتوانیم یک درصد بازار قطر را بگیریم وضعیت صنایع استان بوشهر به طور کلی دگرگون می شود.

وی عنوان کرد: در شرایط کنونی نیاز است که یک ستاد ویژه متشکل از دستگاه های مختلف برای صادرات به قطر ایجاد و مسائل این حوزه در ماه نخست بصورت کارشناسی بررسی شود.

یکی از فعالان اتاق بازرگانی بوشهر گفت: شهروندان قطری با برخورداری از سرانه 130 هزار دلاری بیشتر به دنبال تامین کالاهای لوکس هستند از رو کالای با کیفیت برای آنها حائز اهمیت فراوانی است.

ندیر پورجم گفت: در ارتباط با 21 مجموعه کالایی که برای صادرات به قطر مشخص شده دستگاه نظارتی مانند دامپزشکی و استاندارد باید نظارت لازم را داشته باشند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: با توجه به فاصله کم بندر دیر با قطر باید از این ظرفیت بهره لازم برده شود.

استاندار بوشهر گفت: امروز راهکارهای افزایش مراودات تجاری ایران و قطر با محوریت بوشهر در دولت بررسی می شود.

مصطفی سالاری افزود: این نشست با حضور شماری از اعضای هیات دولت از جمله معاون اول رئیس جمهوری، وزیران امور خارجه و صنعت و معدن و تجارت برگزار می شود. 

وی بیان کرد: در این نشست همه موضوع های اساسی مهم در زمینه افزایش مراودات تجاری ایران و قطر با محوریت استان بوشهر بررسی می شود.

سالاری افزود: در این ارتباط دستگاه اجرایی استان بوشهر و اتاق بازرگانی بندر بوشهر باید تمام ظرفیت های صادراتی خود برای قطر وموانع فراروی این امر را مشخص کنند تا در نشست یاد شده زمینه رفع و تسهیل آنها را فراهم کنیم.

وی گفت: اتاق بازرگانی بندر بوشهر نیز باید از طریق رایزنی با اتاق بازرگانی سایر استان ها ظرفیت های صادراتی آنها برای قطر مشخص کند.

سالاری افزود: سازمان صنعت، معدن و تجارت نیز با همکاری جهاد کشاورزی ظرفیت های صادراتی استان بوشهر برای صادرات با قطر را باید مشخص کنند.

استانداربوشهر افزود: دستگاه هایی مانند اداره بنادر و دامپزشکی نیز باید در زمینه کانتیرهای یخچالی مورد نیاز و ظرفیت صادرات استان در بخش فراورده های گوشتی از جمله آبزیان بررسی های لازم را انجام دهند.

وی یادآور شد: با توجه به وضعیت خاص کشور قطر در شرایط کنونی آنها نیم نگاهی به بازار ایران دارند که باید از این ظرفیت ها بخوبی برای افزایش صادرات به قطر استفاده کنیم.

سالاری یادآور شد: هم اکنون برخی از کشورهای همسایه از جمله ترکیه و روسیه در این زمینه از ایران پیش افتاده اند، از این رو باید با تلاش جدی سعی کنیم از این موقعیت بخوبی استفاده و از سایر کشورها عقب نمانیم.

وی افزود: در سال 93 راهکارهایی برای افزایش مراودات تجاری بوشهر و قطر با حضور هیاتی از دو طرف بررسی شد ولی به دلیل شرایط خاص منطقه زمینه تحقق آن محقق نشد ولی اکنون شرایط متفاوت تر از گذشته بوده و فضای برای ایجاد مراودات تجاری تاثیرگذارتر با قطری ها فراهم شده است.

سالاری ادامه داد: در آن زمان مقرر شد با ایجاد منطقه آزاد تجاری بوشهر و منطقه آزاد در 140 کیلومتری دوحه زیرساخت های لازم برای صادرات طرفین فراهم شود که در این ارتباط ایجاد منطقه آزاد تجاری بوشهر با این رویکرد در هیات دولت تصویب و به مجلس شورای اسلامی ارسال شد که به تصویب نمایندگان نرسید.

وی یادآور شد: با این وجود این لایحه برای رای گیری مجدد دوباره به مجلس ارسال شده که تا 2 ماه آینده پیرامون آن تصمیم گیری می شود.

ارسال نظر
آخرین اخبار
مطالب بیشتر