فکرشهر: یکی از روشهای متداول والدین و بزرگترها در مواجهه با مراسم سوگواری و مرگ عزیزان، دور کردن ذهن کودک از حقیقت مرگ است و در بسیاری از موارد بزرگ ترها با بیان اینکه فرد فوت شده به آسمان ها رفته، نزد خدا رفته و یا انسان خوبی بوده و به همین دلیل از این دنیا رفته است، ذهن کودک را از حقیقت دور کرده و همین جملات عامل ابهام و سوالات متعددی در ذهن کودک می شود.
به گزارش فکرشهر، بنا به گفته مدیر گروه سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسانشمالی، حق کودک دانستن حقیقت است و باید برای کودک توضیحات لازم در مورد پروسه مرگ داده شود.
زهرا یوسف نژاد در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه باید به کودک توضیح دهیم که مرگ یک پروسه طبیعی است که اتفاق می افتد، اظهار کرد: این توضیحات به کودک داده شود که فردی که دوستش داریم پس از مرگ دیگر ما را نمی بیند، غذایی نمی خورد، نمی تواند حرکت کند.
وی ادامه داد: در کنار این توضیحات به کودکان بگوییم اما ما او را دوستش داریم، در قلب ما است و در مراحل مختلف با برگزاری یادواره و یا مراسمی به کودک بگوییم که فرد متوفی را دوستش داریم و همیشه به یادش هستیم.
یوسف نژاد با تاکید بر اینکه باید پروسه سوگ در کودک حل شود و نگذاریم پیچیده شود، خاطرنشان کرد: به فرزندان آموزش دهیم که مرگ یک فرآیند طبیعی در زندگی انسان است و برای همه وجود دارد.
وی اضافه کرد: فرزندانمان بدانند زندگی مانند یک قطار است که هر فردی نوبتش شد، از این قطار پیاده می شود.
وی با بیان اینکه پروسه مرگ را به خدا ارتباط ندهیم و یا به کودک نگوییم فلانی به آسمان ها رفته و یا چون فرد خوبی بوده مرده است، خاطرنشان کرد: این توضیحات اشتباه سبب ترس نابجا، عذاب وجدان در کودک و هزاران سوال بی پاسخ در ذهن او می شود.
مدیر گروه سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه با تاکید بر پرهیز از انحراف از حقیقت، افزود: بهترین روش در سوگ همدلی و همراهی است تا هیجان کودک تخلیه شود.
یوسف نژاد ادامه داد: لازم است کودکان حیوان خانگی مانند جوجه، ماهی و غیره داشته باشند، زمانی که آن را از دست دادند جوجه خود را به خاک بسپارند، آموزش دهیم کودکانمان سوگواری کنند و با آن ها همراهی و همدلی کنیم.
وی گفت: بر اساس برخی باورهای غلط از حضور کودکان در مراسم خاکسپاری و سوگواری جلوگیری می شود و یا بزرگترها نمی گذارند کودک فرد از دست رفته را بغل کند و یا او را ببیند.
وی اضافه کرد: با این رفتار سوگ همراه کودک باقی می ماند، اگرچه فرزندمان به ظاهر در حال بازی کردن باشد اما در ذهن خود به آن موضوع فکر می کند، بنابراین نباید اجازه دهیم سوگ حل شده به سوگ پیچیده تبدیل شود.
این روانشناس بر بیان حقایق مرگ به کودکان تاکید کرد و افزود: با این روش کودکان پذیرش ساده تری نسبت به این واقعیت دارند و فکرشان درگیر توهمات نمی شود.