سه‌شنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
جستجو
آخرین اخبار استان بوشهر
مطالب بیشتر
کد خبر: ۱۳۱۱۵۳
سه‌شنبه ۱۳ دی ۱۴۰۱ - ۰۲:۰۱

فکرشهر: سازمان هواشناسی استان بوشهر با اشاره به فعالیت سامانه بارشی در خصوص احتمال به کشاورزان هشدار صادر کرد.

به گزارش فکرشهر به نقل از ایسنا، با توجه به بارش‌های اخیر صورت گرفته در غالب مناطق استان و پیش بینی بارش‌های سنگین در ادامه هفته جاری (۱۴ و ۱۵ دیماه) و همچنین کاهش تدریجی دما، احتمال شیوع بیماری‌های برگی در محصولات سبزی و صیفی بالا خواهد بود. 

بارش باران همراه باکاهش نسبی دما و افزایش رطوبت هوا شرایط را برای فعالیت قارچ‌ها خصوصا قارچ‌های عامل بیماری‌های لکه برگی در محصول گوجه فرنگی فراهم کرده و احتمال خسارت به میوه نیز بسیار بالاست. 

الف) مزارع سبزی و صیفی:
 در هنگام پیش‌بینی حتمال ریزش تگرگ، در صورت امکان ردیف‌های کاشت با پلاستیک پوشانده شود. این اقدام علاوه بر حفاظت از بوته‌ها در مقابل تگرگ، از خسارت ناشی از تغییر ناگهانی دما نیز جلوگیری خواهد کرد.
 بلافاصله پس از توقف باران نسبت به مصرف قارچ‌کش‌های حفاظتی نظیر ترکیبات مسی و داکونیل به منظور پیشگیری از شیوع و گسترش بیماری‌های برگی اقدام شود.

ب) باغات مرکبات
به دلیل همراه بودن توده‌های بارانزا با تندبادهای لحظه‌ای و رگبارهای شدید، امکان انتشار بیماری‌های باکتریایی بخصوص شانکر مرکبات و همچنین بیماری‌های برگی با عامل قارچی نظیر آنتراکنوز وجود دارد لذا بعد از اتمام بارش توصیه می‌شود ترکیبات مسی نظیر بردوفیکس، اکسی کلرید مس و یا نورودکس محلول پاشی شود.
 
ج) گلخانه ها:
در گلخانه‌ها به دلیل تجمع رطوبت و احتمال شیوع بیماری‌های برگی نسبت به روشن بودن تهویه اطمینان حاصل شود.
مدیریت تلفیقی بیماری‌های برگی در گوجه فرنگی
بیماری لکه موجی: Target spot = Early blight
عامل بیماری: قارچی است به نام Alternaria sp که در استان بوشهر توسط گونه‌های A.solani و A.alternata ایجاد می‌شود. 

علائم بیماری: ابتدا به صورت نقاط کوچک گرد تا زاویه دار و قهوه‌ای تیره تا سیاه بر روی برگ‌های جوان ظاهر می‌گردد؛ حاشیه لکه‌ها زردرنگ است. این لکه‌ها روی برگ‌های مسن بزرگتر و موجی شکل و به شکل دوایر متحدالمرکز زرد و قهوه‌ای متناوب مشاهده می‌گردد. معمولا شروع این لکه‌ها از حاشیه برگ بوده و کم کم بزرگ شده و تمام پهنک را فرا گرفته و باعث خشک شدن آن می‌شود. بیماری معمولا از برگ‌های پایین شروع شده و به قسمت بالا پیشروی می‌کند. خسارت اصلی این بیماری روی میوه‌های گوجه فرنگی است که در محل دم میوه‌ها بوجود می‌آید. علاوه بر برگ و میوه ساقه‌های گوجه فرنگی نیز ممکن است مورد حمله قرار گیرند. روی ساقه لکه هایایجاد شده باعث زخمی شدن ساقه شده و در نهایت موجب شکستگی ساقه‌ها می‌شوند. 

شرایط بروز: این قارچ به رطوبت نسبی بالا و هوای معتدل تا سرد برای فعالیت نیاز دارد که رطوبت نسبی بوسیله شبنم صبحگاهی یا آب آبیاری تامین می‌شود. این بیماری پس از بارش‌های سنگین و شبنم صبحگاهی پس از بارش به شدت شایع می‌شود. 

مدیریت تلفیقی بیماری: 
۱- رعایت بهداشت زراعی و پرهیز از کشت متراکم 
۲- رعایت فاصله مناسب بین ردیف‌های کاشت و فاصله مناسب بوته‌ها روی ردیف‌های کاشت
۳- مدیریت آبیاری و پرهیز از آبیاری بیش از حد به منظور کاهش رطوبت 
۴- حذف علف‌های هرز و نابودی بقایای گیاهی آلوده 
۵- تغذیه مناسب گیاه با کودهای آلی و شیمیایی به منظور تقویت گیاه و تهویه مناسب خاک
۶- دادن کودپتاس به میزان نیاز گیاه و پرهیز از کودهای اوره بیش از حد نیاز گیاه
۷- مدیریت مبارزه شیمیایی با رعایت تناوب در مصرف سموم قارچکش نظیر داکونیل (کلرتالونیل) (۱.۵ تا ۲ کیلوگرم در هکتار)، کابریودو (۲ لیتر در هکتار)، ارتیواتاپ (۰.۷۵ لیتر در هکتار) و اکسی کلرور (۱.۵ تا ۲ کیلوگرم در هکتار)

بیماری سفیدک داخلی گوجه فرنگی (بادزدگی گوجه فرنگی و سیب زمینی)
عامل بیماری: قارچ Phytophthora infestans 
علائم بیماری: بر روی برگ‌های گوجه فرنگی لکه‌های کوچک و قهوه‌ای ظاهر می‌شود بعد از چند روز برگ‌ها چروکیده و دورتا دور آن‌ها به رنگ قهوه‌ای مایل به خاکستری در می‌آیند در پشت برگ‌ها در محل لکه‌ها اسپورانژیوم و اسپورانژیوفور عامل بیماری به رنگ خاکستری مایل به سفید دیده می‌شود. در حالت پیشرفته بیماری در مزرعه روی برگ‌ها لکه‌های درشت آبسوخته تولید می‌شود. 
شرایط بروز: شرایط مناسب برای بیماری آب و هوای سرد و مرطوب است. دمای حدود ۱۲ درجه سانتیگراد در شب همراه با شبنم زیاد یا باران و بدنبال آن دمای ۱۶ تا ۲۴ درجه سانتیگراد در روز، توام با رطوبت برای گسترش بیماری بسیار مناسب است. 

مدیریت تلفیقی بیماری: 
۱- رعایت بهداشت زراعی و پرهیز از کشت متراکم 
۲- رعایت فاصله مناسب بین ردیف‌های کاشت و فاصله مناسب بوته‌ها بین ردیف‌ها
۳- مدیریت آبیاری و پرهیز از آبیاری بیش از حد به منظور کاهش رطوبت 
۴- حذف علف‌های هرز و نابودی بقایای گیاهی آلوده 
۵- تغذیه مناسب گیاه با کودهای آلی و شیمیایی به منظور تقویت گیاه و تهویه مناسب خاک
۶- مبارزه شیمیایی با استفاده از قارچک

ارسال نظر
آخرین اخبار
مطالب بیشتر