سه‌شنبه ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۴
جستجو
آخرین اخبار سیاست
مطالب بیشتر
فکرشهر: به گمان برخی ناظران، انحلال پ. ک. ک، آزادی مشروط اوجالان و آشتی بین دولت مرکزی و کُرد‌های ترکیه، می‌تواند به عنوان برگ برنده از سوی اردوغان برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۸ ترکیه، استفاده شود...
کد خبر: ۲۰۱۵۰۲۰
دوشنبه ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۸:۵۴

فکرشهر: گروه شبه نظامی "پ ک ک" در ترکیه، پس از ۴۰ سال به فعالیت‌های نظامی برضد حاکمیت مرکزی ترکیه، پایان داده و اعلام انحلال کرد.

به گزارش فکرشهر از عصرایران، حزب کارگران کردستان ترکیه (پ‌ک‌ک) روز دوشنبه (امروز) اعلام کرد که منحل و خلع سلاح می‌شود و به درگیری‌های ۴۰ ساله با دولت ترکیه پایان می‌دهد.

این گروه در بیانیه خود، اعلام کرده که "ماموریت تاریخی خود را به پایان رسانده" و "به روش مبارزه مسلحانه پایان خواهد داد. "

این گروه در بیانیه‌ای که در خبرگزاری ANF وابسته به پ. ک. ک منتشر شد، گفته: از این پس، مساله کرد‌ها "از طریق سیاست دموکراتیک قابل حل است. "

این اعلامیه پس از فراخوان بهمن ماه سال گذشته توسط عبدالله اوجالان - رهبر پ ک ک، که از سال ۱۹۹۹ در جزیره‌ای نزدیک استانبول زندانی است - مبنی بر برگزاری کنگره و انحلال رسمی این گروه صورت می‌گیرد. به گفته اوجالان ۷۶ ساله، پ‌ک‌ک از ماموریت اصلی خود دور شده است.

در اسفند ماه سال گذشته، پ‌ک‌ک در بحبوحه ارسال سیگنال‌های سیاسی از سوی دولت ترکیه مبنی بر اینکه رهبر پ‌ک‌ک در صورت انحلال این گروه می‌تواند آزادی مشروط بگیرد، آتش‌بس یک‌جانبه با ترکیه اعلام کرد.

اوجالان در نامه بهمن ماه سال گذشته از زندان گفت: "در پیگیری و تحقق یک نظام سیاسی هیچ جایگزینی برای دموکراسی وجود ندارد. اجماع دموکراتیک راه اساسی است. "

پ. ک. ک خودش را منحل کرد

مشخص نیست که اوجالان و حامیانش در ازای انحلال چه چیزی دریافت خواهند کرد، اما گمانه زنی‌ها مبنی بر احتمال صدور حکم آزادی مشروط اوست.

سیاستمداران کُرد ترکیه امیدوار به یک گفتگوی سیاسی جدید و گشودن راهی به سوی حقوق بیشتر کرد‌ها از طریق تعامل با دولت مرکزی آنکارا هستند.

این گروه که از سوی ترکیه، اتحادیه اروپا و آمریکا به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده بود، از سال ۱۹۸۴ علیه دولت ترکیه شورش کرده و دست به اسلحه برده بود.

در جریان درگیری‌های بیش از ۴ دهه گذشته دستکم ۴۰ هزار نفر از دو طرف کشته شدند.

پ. ک. ک طی این مدت از مناطق کردنشین شمال عراق و شمال شرق سوریه به عنوان پایگاهی برای فعالیت چریکی بر ضد ارتش ترکیه بهره برده بود.

شورش پ ک ک در ابتدا با هدف ایجاد یک سرزمین مستقل برای کرد‌ها که حدود ۲۵ درصد از جمعیت ترکیه را تشکیل می‌دهند، بود. اما پس از دستگیری عبدالله اوجالان در سال ۱۹۹۹، آرام آرام از هدف تجزیه طلبی دور شده به جای آن گفتمان مرکزی خود را مبتنی بر خودمختاری و حقوق بیشتر کرد‌ها متمرکز کرده است.

از سوی دیگر برخی ناظران می‌گویند، "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه، برای اینکه بتواند دوباره در انتخابات ریاست جمهوری آینده ترکیه که در سال ۲۰۲۸ برگزار می‌شود نامزد شود، به حمایت احزاب سیاسی کُرد برای افزایش شانس پیروزی خود در برابر رقبای قدرتمندش، نیاز دارد.

سخنگوی حزب حاکم عدالت و توسعه به رهبری اردوغان، گفت، تصمیم برای انحلال گام مهمی به سوی "ترکیه عاری از تروریسم" است و این روند توسط نهاد‌های دولتی نظارت خواهد شد.

انحلال پ. ک. ک پس از یک دوره بیش از ۴ دهه‌ای فعالیت، می‌تواند نقطه عطفی در سلسله تغییرات ساختاری شتابان سال‌های اخیر در منطقه غرب آسیا باشد.

 

ارسال نظر
آخرین اخبار
مطالب بیشتر