
فکرشهر: مدیرحفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: زَنجَرَک خرما از آفتهای مهمی است که به میوه و اندامهای رویشی گیاه آسیب میزند و کشاورزان باید اقدامهای لازم را برای مبارزه با آن انجام دهند.
بهگزارش فکرشهر از صداوسیما، احمدسبحانی افزود: آفت زَنجَرَک خرما مانند کنه گردآلود فراگیر نبوده و کانونهای مشخصی در استان دارد و در همه نخلستانهای استان وجود ندارد.
وی ادامه داد: شرایط بهینه برای فعالیت این آفت مناطقی است که تراکم باغها زیاد است و آبیاری وضعیت بهتری دارد یا آبیاری در نوبتهای بیشتری استفاده میشود.
وی اضافه کرد: پاجوشها و تنه جوشهای درخت میتواند موجب تشدید فعالیت این آفت شود و در مناطقی که سرمای هوا را داریم و ابرناکی و رطوبت نسبی هوا بالاتر است این آفت شدت بیشتری دارد.
مدیرحفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر اظهار کرد: در این آفت که باغداران آن را با نام آفت عسلک میشناسند مادهای چسبناک ترشح میشود که موجب کاهش کمی و کیفی محصول شده و با توجه به اینکه سطح اندامهای هوایی و خوشه و برگها چسبناک میشوند، عملیات باغبانی کارگران را دچار اخلال میکند.
وی بیان کرد: برای کنترل این آفت بهتر است ردیابی دقیق منطقهای انجام شود، زیرا برخلاف فعالیت آفت کنه که فراگیر است، زَنجَرَک در مناطق خاصی فعالیت دارد و در صورت نبود این آفت، نیاز به مبارزه پیشگیرانه نیست.
سبحانی ادامه داد: با استفاده از کارتهای زرد چسبناک، استفاده از تجربه محلی و علائمی که روی میوه، خوشه و برگ میوه است متوجه این آفت میشویم که بهترین زمان کنترل این آفت در کانونهای آلوده وقتی است که ۳۰ تا ۴۰ درصد تخمها تبدیل به پوره شده باشند که اگر این اتفاق رخ نداده باشد سمپاشی بیهوده است و اگر دیرتر نیز اقدام شود آفت خسارت خود را وارد کرده است.
مدیرحفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر عنوان کرد: اگر مرحله کنترل به خوبی انجام شود نیاز به دفعات بعدی نیست، اما با پایش جمعیت متوجه میشویم که نیاز به مرحله دوم مبارزه شیمیایی دارد یا خیر، زیرا در کانونهای آلوده در بعضی سالها نیاز به مبارزه شیمیایی نداریم و در بعضی سالها هم که نیاز به مبارزه شیمیایی هست که باید در زمان مناسب و با دستگاه سمپاش مناسب انجام شود و با توجه به توصیه کارشناسان و تناوب سموم مصرفی این مدیریت را اعمال کند.