
فکرشهر: زردچوبه، ادویهای زرد و خوش طعم دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی است. یکی از اصلیترین فواید آن، توانایی اش در تسکین درد مفاصل، عضلات و اعصاب است.
تحقیقات درباره زردچوبه برای ۵ نوع درد
درد آرتریت
به گزارش فکرشهر از عصرایران، در مطالعهای در سال ۲۰۲۲ روی افراد مبتلا به استئوآرتریت، که نوعی درد مفصلی اغلب ناشی از افزایش سن و فرسودگی است، کورکومین (ماده فعال اصلی زردچوبه) در تسکین درد مؤثرتر از دارونما و قابل مقایسه با اثر داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) یافت شد. محققان نتیجه گرفتند که کورکومین به دلیل عوارض جانبی کم، میتواند افزون بر درمانهای سنتی استفاده شود.
مطالعهای دیگر نشان داد که کپسولهای زردچوبه به اندازه داروی ضدالتهاب خوراکی وُلتارن (دیکلوفناک) مؤثر هستند. محققان گزارش دادند که اگرچه کورکومین اثربخشی مشابهی با دیکلوفناک داشت، اما بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو آن را بهتر تحمل کردند. از این رو، میتواند جایگزینی برای داروهای NSAIDs باشد.
همچنین، کورکومین در کاهش اثرات آرتریت روماتوئید، نوعی آرتریت التهابی و خودایمنی، مؤثر است که در آن سینوویوم (پوشش مفاصل) به اشتباه توسط سیستم ایمنی مورد حمله قرار میگیرد. مکملهای زردچوبه میتوانند التهاب و علائم بالینی این بیماری را بهبود بخشند.
درد عضلانی
کورکومین ممکن است به ریکاوری عضلات کمک کرده و حتی آسیب عضلانی پس از فعالیت بدنی را با مهار التهاب کاهش دهد.
مطالعهای در سال ۲۰۱۸ نشان داد که کورکومین آسیب و درد عضلانی را پس از ورزش شدید کاهش میدهد. همچنین مشخص شد که کورکومین با مهار مسیرهای متعدد التهابی، با دو علت اصلی آسیب عضلانی — التهاب و استرس اکسیداتیو (عدم تعادل بین مولکولهای بسیار واکنش پذیر به نام رادیکالهای آزاد و آنتی اکسیدانها در سلول ها) — مقابله میکند.
درد عصبی
کورکومین ممکن است به تسکین علائم مرتبط با نوروپاتی دیابتی (آسیب عصبی ناشی از دیابت) کمک کند. این علائم شامل بی حسی، گزگز، سوزن سوزن شدن و سوزش در دستها و پاها هستند. همچنین ممکن است پس از جراحی، درد عصب و بافت را تسکین دهد.
در یک بررسی در سال ۲۰۲۱، دانشمندان اثرات کورکومین را در مطالعات مربوط به درد نوروپاتیک (درد ناشی از آسیب عصبی) و درد پس از عمل جراحی تجزیه و تحلیل کردند. برخی از این مطالعات در مدلهای آزمایشگاهی یا حیوانی و برخی در انسان انجام شده بودند.
اگرچه مطالعات بالینی (انسانی) بیشتری مورد نیاز است، اما نویسندگان این بررسی پیشنهاد کردند که کورکومین میتواند یک گزینه امیدوارکننده برای تسکین و پیشگیری از هر دو نوع درد باشد.
درد فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا باعث درد در عضلات و بافتهای همبند در سراسر بدن میشود. تصور میشود که این بیماری نتیجه نقص در سیستم درک درد است که منجر به افزایش حساسیت به درد میشود.
در مدلهای حیوانی، نشان داده شده است که کورکومین تولید آنزیمهای التهابی مشتق از گلبولهای سفید خون، استرس اکسیداتیو و سیتوکینهای پیش التهابی مرتبط با شرایطی که باعث افزایش حساسیت به درد (هایپرآلژزی) و احساس درد در پاسخ به محرکهای معمولاً بدون درد (آلودینیا) میشوند را سرکوب میکند. تحقیقات بیشتری برای نتیجه گیری درباره اثرات آن در انسان و سایر کاربردهای احتمالی کورکومین مورد نیاز است.
کمردرد
به دلیل خواص ضدالتهابی خود، زردچوبه ممکن است کمردرد را تسکین دهد. این موضوع در مطالعهای در سال ۲۰۲۴ که اثربخشی فرمولاسیون زردچوبه-بوسولیا را ارزیابی میکرد، نشان داده شد. بوسولیا، که به کندر هندی نیز معروف است، عصاره گیاهی است که به کاهش التهاب کمک میکند.
در این مطالعه، تسکین درد سریع بود. تمام شرکت کنندگان در مطالعه زردچوبه-بوسولیا، کاهش قابل توجهی در درد را ظرف حدود ۷۶ دقیقه گزارش کردند، در مقایسه با ۱۹۰ دقیقه در گروه دارونما. تسکین درد نیز قابل توجه بود و بهبودهایی در استراحت، حرکت و فشار مشاهده شد.
محققان نتیجه گرفتند که فرمولاسیون خوراکی زردچوبه-بوسولیا تسکین قابل توجهی برای کمردرد طی چهار ساعت پس از مصرف فراهم کرد.
کورکومین در زردچوبه چگونه بر درد تأثیر میگذارد؟
زردچوبه حاوی مواد مختلفی با خواص دارویی، از جمله کورکومین است که فواید آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی دارد.
کورکومین بیشتر به خاطر خواص طبیعی تسکین دهنده درد خود شناخته شده است. این ماده با مهار تولید پروتئینهایی که باعث احساس درد در بدن میشوند، عمل میکند. همچنین ممکن است بر گیرندههای درد در بدن تأثیر بگذارد.
زردچوبه ممکن است اثراتی مشابه با مسکن ها، داروهایی که برای تسکین درد استفاده میشوند، داشته باشد. طبق یک بررسی در سال ۲۰۱۸، مکملهای زردچوبه در کاهش احساسات دردناک مفید بودند که این امر به کورکومین نسبت داده شد. این اثرات میتواند درمانی قدرتمند برای مدیریت شرایطی باشند که باعث درد مفاصل، عضلات و اعصاب میشوند.
چگونه زردچوبه را به رژیم غذایی خود اضافه کنیم؟
شما میتوانید زردچوبه را به موارد زیر اضافه کنید:
قهوه و چای زردچوبه
سوپ و آبگوشت
خوراک عدس یا لوبیا
سبزیجات کبابی
غذاهای برنجی
همچنین میتوانید از زردچوبه برای تهیه «شیر طلایی» استفاده کنید. برای تهیه این نوشیدنی:
۱ تا ۲ قاشق چایخوری زردچوبه را به ۱ فنجان شیر گرم اضافه کنید.
فلفل سیاه، دارچین و عسل اضافه کنید.
به مدت ۱۰ دقیقه روی حرارت ملایم گرم کنید.
مکملهای زردچوبه و کورکومین
مکملها گزینه دیگری برای افزودن زردچوبه به رژیم غذایی شما هستند. مکملها معمولاً تا ۹۵ درصد کورکومین دارند. کارشناسان مصرف روزانه ۵۰۰ میلی گرم از یک مکمل زردچوبه با کیفیت بالا را دو بار در روز برای مدیریت اسئوآرتریت یا آرتریت روماتوئید توصیه میکنند.
عوارض جانبی احتمالی چیست؟
زردچوبه به طور کلی در دوزهای کوتاه مدت ایمن است و معمولاً عوارض جانبی ایجاد نمیکند.
اگر عوارض جانبی تجربه شود، معمولاً خفیف هستند و میتوانند شامل موارد زیر باشند:
درد شکم
اسهال
سرگیجه
کهیر
حالت تهوع
بثورات پوستی
ناراحتی معده
عوارض جانبی با دوزهای بالاتر شایعتر هستند. دوزهای بالاتر ممکن است با داروهای خاصی از جمله مسکن ها، داروهای شیمی درمانی، رقیق کنندههای خون و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی تداخل داشته باشند.
نکات کلیدی
زردچوبه ادویهای خوش طعم است که به عنوان یک مسکن طبیعی شناخته شده و قادر به مدیریت آرتریت، فیبرومیالژیا، و دردهای عضلانی و عصبی است.
میتوانید زردچوبه را به غذاها و نوشیدنیهای مورد علاقه خود اضافه کنید یا از مکملها استفاده کنید.
زردچوبه به طور کلی برای بیشتر افراد بی خطر است، اما در مقادیر زیاد میتواند عوارض جانبی ایجاد کند.