بررسی مشکلات کشاورزان در نشست با وزیر دادگستری + جزییات
مشاور عالی اتاق اصناف کشاورزی ایران گفت: در کشور ما یک سوم سایر کشورهای دنیا از سم و کود استفاده میشود و نداشتن مکانیزم آماری باعث ثسده تهمتهای زیادی به محصولات و کشاورزان ما در موارد مختلف زده شود و این به دلیل نداشتن آمار درست است و در طرح «هویتدار کردن محصولات خام کشاورزی» که قرار است طی ۵ سال انجام پذیرد و محصولات گندم، جو، برنج، سیبزمینی، پیاز، سیب، پرتقال، خرما، انگور، پسته و کیوی محصولاتی هستند که برای سال اول در نظر گرفته شدهاند.
به گزارش «فکرشهر»، «احمد حق پژوه» امروز یکشنبه ـ ١۶ آذرماه ١۴٠۴ـ در جمع خبرنگاران در بوشهر، اظهارداشت: برنامههای مترقی در برنامه هفتم توسعه وجود دارد که جهادکشاورزی هم مبدا آن بوده است و تنها در دو فصل جداگانه بند «خ» و ماده «الف» بند ٣۵، جهادکشاورزی متکلف شده همه تولیدات محصولات کشاورزی را دارای مشخصه کند و باید امکان رهگیری سلامت را فراهم کند.
وی ادامه داد: این طرح سالها قبل توسط بخش کشاورزی کلید خورد و اجرای آن شروع شد و در سطح باغهای کشور تا عدم وجود آمار دقیق از معضلات کشاورزی بوده و هست.

اختلاف ۵٨ درصدی آمار باغ های ایران
حق پژوه گفت: آماری که اکنون اعلام میشود برای باغهای ایران با آمار جهادکشاورزی اختلاف ۵٨ درصدی دارد و جهادکشاورزی معتقد است حدود ٣ میلیون هکتار است و مرکز آمار این مقدار را حدود ١/٩ میلیون هکتار اعلام کرده است؛ البته این نکته را نیز عنوان کنم که حدود ٣ میلیون هکتار زمینهای باغی و زراعی کشور است که پروانه کسب کردهاند.
وی بیان داشت: امنیت غذایی ٣ رکن اساسی دارد که کیفیت، یکی از ارکان آن است و مستقیما با سلامت مردم ارتباط دارد و دستورالعمل لازم برای این مهم نیز تهیه و توسط وزیر ابلاغ شده است.
مشاور عالی اتاق اصناف کشاورزی ایران ادامه داد: سامانهای به عنوان یکتا توسط جهادکشاورزی طراحی شده و همه اطلاعات لازم در خصوص کشاورزی و دامی کشور را در خود جای میدهد و امکان ردیابی محصولات کشاورزی را فراهم میآورد.
حق پژوه توضیح داد: شناسایی واحد بهرهبرداری و امکانات آن و مشخصاتی که دارد، دارای شناسه شدن محصولات کشاورزان از زمان کاشت، داشت و برداشت و نظارت بر محصولات، ٣ بخشی است که در سامانه دیده شده و همه کشاورزان میتوانند اطلاعات خود را وارد کنند.
وی گفت: فرض ما بر این است که کشاورز محصول سالم را تولید و در اختیار مردم قرار میدهد، اما ما نیز کشاورزان را توسط مهندسان آموزش دادهایم تا در طی مسیر، کنار آنها نظارت داشته باشند.

احمد حق پژوه بیان داشت: اتاق اصناف کشاورزی وجه دیگر این طرح است که شناسنامهدار کردن و نظارت و کنترل اصناف کشاورزی را انجام میدهد تا بتوانیم نظارت دقیقتری داشته باشیم و به محض این که محصول کشاورزی ناسالم دیده شد، روند شناسایی آن آغاز شده و با توجه به کدهای رهگیری پیگیری میشود و از عرضه آن جلوگیری میشود.
مشاور عالی اتاق اصناف کشاورزی ایران اظهارداشت: در طرح «هویتدار کردن محصولات خام کشاورزی» که قرار است طی ۵ سال انجام پذیرد و محصولات گندم، جو، برنج، سیبزمینی، پیاز، سیب، پرتقال، خرما، انگور، پسته و کیوی محصولاتی هستند که برای سال اول در نظر گرفته شدهاند، چون این محصولات بیشترین مصرف را داشته و وارد سفره مردم میشوند.
او افزود: در سال ١۴٠٢ که قانون مصوب شد، هنوز اتاق اصناف کشاورزی با ساختار جدید راهاندازی نشده بود و حالا به عنوان همکاری سازمان جهادکشاورزی معرفی شده و دست بالا در اجرای این طرح را هم دارد و بخشهای مهمی نیز به آنها واگذار شده و تعاملی بین بخش خصوصی کشاورزی و دولت انجام شده است و نقش اساس و محوری در این طرح دارد.
حق پژوه ادامه داد: ما و اتاق اصناف کشاورزی به عنوان بخش خصوصی در حوزه کشاورزی تعامل بسیار خوبی داشته و هم راستا هستیم و معتقدیم باید این تعامل و همکاری که در کشاورزی وجود دارد به سایر بخشهای دولت نیز نفوذ کند.
وی اضافه کرد: این قانون در اسفندماه ١۴٠٣ قرار شد اجرایی شود و در شش ماهه اول سال ضوابط اجرایی آن ایجاد شد و از مهرماه امسال قوانین و ضوابط آن ابلاغ شده و در همین هفته که در آن هستیم سامانه رسما رونمایی خواهد شد و روند کار آغاز میشود.

مشاور عالی اتاق اصناف کشاورزی ایران این را هم گفت که «از ابتدای ماه آینده یعنی دیماه، کشاورزان دارای پروانه میتوانند در سامانه برای شناسنامهدار کردن محصول خود اقدام کنند.»
وی افزود: در کشور ما یک سوم سایر کشورهای دنیا از سم و کود استفاده میشود و نداشتن مکانیزم آماری باعث ثسده تهمتهای زیادی به محصولات و کشاورزان ما در موارد مختلف زده شود و این به دلیل نداشتن آمار درست است و با اعلام شدن اطلاعات در سامانه، این دیدگاه تغییر خواهد کرد و یکی از مهمترین بخشهای این طرح نظم بخشی صادرات است.
اجرای طرح در استان بوشهر روی سه محصول
رئیس گروه محیط زیست جهادکشاورزی استان بوشهر نیز در این نشست اظهارداشت: بند «خ» یکی از موارد مهم است که اعتماد مصرفکنندگان را در پی دارد.
مرضیه جمالپور افزود: این طرح بسیار بزرگی است و با همکاری اتاق اصناف کشاورزی استان بوشهر اجرا خواهد شد؛ البته دستگاههای دیگری نیز دخیل هستند و محصولات را قرار است از مزرعه تا سفره رصد کنیم.
وی افزود: در استان بوشهر سه محصول گندم، جو و خرما قرار است رصد شود و همه کشاورزان باید اقدامات لازم در این راستا را انجام دهند.

رییس مجمع هماهنگی اتاق اصناف کشاورزی استان بوشهر نیز در این نشست اظهارداشت: این قانون از مهرماه ابلاغ شده و ما جزو پیشروترین استانهای کشور در این طرح هستیم و از زمان ابلاغ تاکنون جلسات متعددی با دستگاهها و ارگانهای مختلف برگزار شده تا به بهترین شکل اجرایی شود.
مرضیه صمصامی افزود: اتاق اصناف کشاورزی استان بوشهر در حال حاضر ۵ هزار پروانه صادر کرده و امیدواریم تا پایان سال بتوانیم پروانههای بیشتری صادر کنیم تا یکی از دغدغههای مردم که سلامت سفره است را کمتر ککرده و این مساله را رفع کنیم.
