فکرشهر: دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: این تصور که ویروس HIV به راحتی به فرد منتقل میشود کاملا غلط است و نباید ترس و وحشت از ویروس وجود داشته باشد.
به گزارش فکرشهر، سید ناصر عمادی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: مهمترین راه انتقال ویروس HIV از طریق خون و فرآوردههای خونی است و اگر برای فردی که در بیمارستان تحت عمل جراحی قرار گرفته، در تزریق خون یا فرآوردههای خونی دقت نشود ممکن است این ویروس منتقل شود.
عمادی با اشاره به اینکه ایدز ممکن است از طریق مسواک فرد مبتلا به شخص سالم نیز منتقل شود، تصریح کرد: ممکن است فرد مبتلا به این ویروس، خونی که از دندان او آمده را به مسواک منتقل و فرد دیگری از این مسواک استفاده کند، به راحتی ویروس به فرد سالم منتقل میشود.
پزشک معالج در مناطق آسیبدیده گفت: آنچه در کشور ما بسیار شایع بوده استفاده از سرنگ مشترک برای تزریق در افراد معتاد است.
وی تاکید کرد: تصور و نگاههای غلطی در خصوص انتقال این ویروس وجود دارد به طوری که برخی تصور میکنند ویروس HIV از طریق بوسیدن یا دست دادن به فرد سالم منتقل میشود، یا اگر فرد مبتلا به این ویروس از توالت فرنگی استفاده کند و اگر بعد از آن فردی دیگر روی آن بنشیند ممکن است ویروس منتقل شود که این کاملا غلط است.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار کرد: اگر فرد مبتلا به ویروس HIV روی صندلی نشسته و فردی دیگر به جای آن روی صندلی بنشیند ممکن است به این ویروس مبتلا شود یا اگر فرد مبتلا به ویروس ایدز، تولید محصولات کشاورزی داشته باشد ممکن است ویروس منتقل شود، چنین تصوراتی کاملا غلط است.
ویروس HIV به راحتی منتقل نمیشود
وی گفت: از نگاههای غلطی که در جامعه وجود دارد این است که ویروس به راحتی به فرد سالم منتقل میشود در صورتی که این تصور صحیح نیست و ویروس به این سادگی منتقل نخواهد شد.
عمادی بیان کرد: اگر انگشت یا پوست بدن بوسیله سوزنی که آغشته به خون فرد مبتلا به ویروس وارد بدن فرد سالم شود، کمتر از یک درصد احتمال مبتلا شدن آن فرد به ویروس HIV وجود دارد.
وی اضافه کرد: حتی انتقال ویروس از مادری مبتلا به ویروس ایدز به فرزند در سه دوره بارداری، زایمان و شیردهی حدود ۱۳ درصد است، در صورتی که اگر این مادر از داروی ضد ویروس استفاده کند امکان انتقال ویروس از مادر به جنین در این سه دوره به کمتر از یک درصد میرسد.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران بیان کرد: این تصور که ویروس HIV به راحتی به فرد منتقل میشود کاملا غلط است و نباید ترس و وحشت از ویروس وجود داشته باشد.
وی گفت: اگر قطره خونی از بیمار مبتلا به ویروس HIV روی پوست فرد سالم بریزد باز هم ویروس منتقل نمیشود مگر اینکه در پوست فرد سالم زخم یا خراشی وجود داشته باشد که وارد آن زخم شود با احتمال اندک، میتواند منتقل شود.
عمادی ادامه داد: یکی دیگر از راههای انتقال ویروس به فرد سالم، این است که خونی از بیمار مبتلا به این ویروس کشیده و مستقیما در رگ فرد سالم تزریق شود، در این صورت ویروس منتقل خواهد شد، ولی اگر خون به صورت یا دست فرد سالم پاشیده شود که زخمی روی آن وجود ندارد، هیچگاه ویروس منتقل نمیشود.
ویروس HIV به شدت در حال ضعیف شدن است
وی افزود: ویروس HIV به شدت در حال ضعیف شدن است، به طوری که زمانی ویروس فرد را بسیار ضعیف میکرد و موجب مرگ میشد، ولی امروزه قدرت بیماریزایی ویروس بسیار کمتر از ۱۰ سال گذشته شده و توقعات علمی و پزشکی در این استکه طی چند سال آینده یا این ویروس به طور کامل منقرض و یا داروهایی کشف میشود که به راحتی بتوان درمان را به طور کامل انجام داد.
پزشک معالج در مناطق آسیبدیده گفت: افراد مبتلا به این ویروس به راحتی میتوانند با درمانهای جدی که دریافت میکنند، زندگی خود را با شرایط خاصی تنظیم کرده تا زندگی نرمال، با عمر طبیعی همانند تمام انسانها داشته باشند.
وی بیان کرد: تصور مردم بر این است که اگر شربت آلوده به ویروس، وارد دهان یا معده فرد شود، جذب بدن او میشود در صورتی که این تصور اشتباه است، به محض اینکه فرد ماده یا مایعی، همچون شربت یا غذایی آلوده به ویروس باشد، وارد دهان فرد شود، اگر در دهان زخمی وجود نداشته باشد ویروس قادر به وارد شدن به بدن فرد، از طریق مخاط دهان نخواهد بود.
اسید معده و غدد بزاقی موجب نابودی ویروس HIV میشوند
عمادی تاکید کرد: غدد بزاقی که برای هضم غذا در دهان وجود دارد موجب نابودی ویروس HIV میشوند، فرض کنیم حتی اگر ویروس از راه دهان وارد معده شود، اسید معده آنچنان قدرتمند است که این ویروس را از بین میبرد، بنابراین هیچ ویروسی قادر نخواهد بود در معده جذب شود.
وی افزود: تنها زمانی ویروس HIV میتواند از مخاط دهان جذب بدن فرد شود که در دهان او، زخمی بزرگ وجود داشته باشد که ویروس بتواند از آن عبور و وارد بدن شود، در غیر این صورت هرگز قدرت و اجازه عبور ویروس از مخاط وجود نخواهد داشت و توسط غدد بزاقی دهان و اسید معده کاملا از بین میرود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد: اگر قطره خونی به فرد مبتلا به ویروس روی میز و صندلی ریخته شود و فردی احساس کند دست به آن خون خورده هرگز این ویروس به بدن فرد منتقل نمیشود، زیرا قطره خون در معرض دمای محیط، نور آفتاب، سرما و گرمای هوا قرار دارد و ویروسی که در آن قطره خون وجود دارد از بین میرود.
وی گفت: فردی که مبتلا به این ویروس است با مراجعه به دندانپزشکی، حتما باید دندانپزشک را از بیماری خود مطلع کند گرچه پزشک باید با محبت با فرد برخورد کند و وسایل مربوط به فرد مبتلا به ویروس را با شرایط خاصی استریل کند تا مطمئن شود ویروس از آن ها زدوده شده است.
ویروس HIV تنها توان زندگی در بدن انسان را دارد
وی بیان کرد: این ویروس به قدری ضعیف است که تنها توان زندگی در بدن انسان را دارد و در خارج از بدن بلافاصله از بین میرود.
عمادی با اشاره به اینکه اگر پوست فرد سالم با خون فرد مبتلا تماس پیدا کند، بازهم ویروس قدرت ورود به بدن را ندارد، تصریح کرد: پوست سالم نه تنها به عنوان سدی محکم و محافظ در برابر ویروس HIV بوده، بلکه در برابر تمام میکروبها، قارچها و باکتریها مانع از ورود به بدن فرد میشود که این نقش و مسئولیت پوست سالم است.
وی گفت: تا زمانی که پوست سالم داشته باشیم هرگز ویروس نمیتواند منتقل شود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران بیان کرد: وقتی بیان میشود که ویروس HIV میتواند از طریق رابطه جنسی انتقال پیدا کند، به این معنا است که اگر رابطه جنسی خشن به همراه زور و تهدید باشد به دلیل اینکه در تجاوز ممکن است فردی که مورد تجاوز قرار گرفته خراش یا زخمی در محل تناسلی وجود داشته باشد ویروس از فرد مبتلا از طریق زخمی که در ناحیه تناسلی یا مقعد فرد ایجاد شده منتقل شود.
عمادی افزود: اگر مخاط (دهانی و ناحیه تناسلی) سالم باشد، هرگز ویروس اجازه ورود به فرد را پیدا نمیکند، یعنی در هر جایی از بدن، زخمی وجود داشته باشد یا مخاط دهان یا ناحیه تناسلی زخمیباشد ویروس به راحتی میتواند منتقل شود.
وی اضافه کرد: اگر روی سر فرد مبتلا به HIV جوشی وجود باشد که بر اثر شانه زدن جوش ترکیده شود و خونی از آن بیرون بیاید و خون به شانه منتقل شود، فرد دیگری از این شانه استفاده کند و اگر محکم شانه را به سر بکشد که کمی زخم شود امکان انتقال ویروس وجود دارد.
عمادی در خصوص حجامت در مکانهای غیر بهداشتی، بیان کرد: اگر از فردی که آلوده به ویروس HIV بوده خونگیری انجام شود و ساعتی بعد همان وسایل برای فرد دیگری استفاده شود ویروس به دلیل استفاده مشترک از وسایل، به راحتی منتقل میشود.
وی گفت: در برخی از آرایشگاهها از یک ژیلت برای چند نفر استفاده میکنند که اگر به صورت یا گردن فرد مبتلا به ایدز کشیده شود و خون بیاید و موجب آلوده شدن ژیلت شود، و به فرد دیگری کشیده شود میتواند موجب انتقال ویروس شود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: اگر در آرایشگاههای زنانه برای انجام تاتو، سوزن آن، به خون فرد مبتلا به ویروس HIV آلوده شود و برای فرد بعدی استفاده کنند به راحتی این ویروس منتقل خواهد شد.
وی ادامه داد: هر فردی که به آرایشگاه مراجعه میکند وسایل شخصی خود را همراه داشته باشد و از آرایشگر بخواهد که از وسایل شخصی خود برای اصلاح یا آرایش استفاده کند.
راههای محدود کردن ویروس HIV
وی گفت: همه ما باید مقید باشیم که وسایل شخصی هر فرد تنها مختص خود فرد بوده و این به معنای محدود کردن ویروس HIV است.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران بیان کرد: افرادی که مبتلا به ایدز هستند باید مورد حمایتهای روانی و اجتماعی قرار گیرند، اگر به فرد مبتلا به ویروس، توجه نشود و مورد کم مهری و کم توجهی قرار گیرد پدیده آستیگمون رخ میدهد، به این معنا که فرد مبتلا عقده و کینهای نسبت به جامعه پیدا میکند که مخفی میشود و خود را آشکار نمیکند در نتیجه به راحتی به دلیل دریافت نکردن دارو، میتواند ویروس را به فرد دیگر منتقل کند.
وی افزود: آستیگمون به اندازه ویروس HIV بسیار خطرناک است، به طوری که سازمان بهداشت جهانی تاکید میکند هر فرد مبتلا به این ویروس باید به شدت مورد حمایت روانی و اجتماعی قرار گیرد.
مبتلایان به ویروس HIV مورد حمایت قرار گیرد
عمادی بیان کرد: فرد مبتلا اگر داروی خود را به موقع دریافت کند، مورد حمایت اجتماع قرار گیرد و تغذیه مناسب داشته باشد عمر طبیعی خود را کرده و مشکل خاصی در زندگی نداشته و دچار بیماریهای صعبالعلاج نخواهد شد.
عمادی تاکید کرد: باید مردم و مسئولان در کنار یکدیگر باشند و نهایت عطوفت را در حق این بیماران داشته باشند تا بتوان آنها را قانع کرد که درمان را انجام و مراقبتهای لازم صورت گیرد، در غیر این صورت، هرگونه بدرفتاری و کم توجهی ممکن است آنها را از ما دور کند، در جامعه پنهان و تحت پوشش درمانی واقع نشوند، دراین صورت امکان انتقال ویروس افزایش خواهد یافت.
وی اظهار کرد: مسئولان باید جلوی شیوع یا اپیدمی ویروس را بگیرند بدون اینکه مردم یا عدهای را مقصر و گناهکار شیوع بیماری بدانند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: اگر بخواهیم همانند مردم آفریقا که موفق شدند این بیماری را محدود و از پیشرفت آن جلوگیری کنند، باید این ایده را به کار ببریم و ترس و وحشت و واهمهای از آن نداشته باشیم، بدون اینکه بیماران مبتلا را از خود برنجانیم.
وی خاطرنشان کرد: باید به افرادی که مبتلا به ایدز هستند به عنوان افراد مظلومی که به این ویروس دچار شده محبت کرد و با مسئولان نهایت همکاری را داشت تا بتوان این ویروس را مهار کرد.