يکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳
جستجو
آخرین اخبار علم و فناوری
کد خبر: ۱۴۲۲۱۳
پنجشنبه ۱۵ تير ۱۴۰۲ - ۰۶:۴۱

فکرشهر: وقتی یک نهنگ عنبر در ساحل جزیره «لاپالما» در مجمع الجزایر قناری اسپانیا مرده پیدا شد، هیچ کس تصور نمی‌کرد که گنج ارزشمندی در روده‌هایش پنهان باشد.

به گزارش فکرشهر از یورونیوز، پس از کشف این نهنگ مرده و با وجود سختی انجام تحقیقات در میان جزر و مد دریا، آنتونیو فرناندز رودریگز، رئیس انستیتوی سلامت حیوانات و امنیت غذایی دانشگاه «لاس پالماس» اسپانیا همچنان مصمم بود تا علت مرگ حیوان را پیدا کند.

این متخصص آسیب‌شناسی که گمان می‌برد نهنگ به دلیل مشکلات گوارشی مرده باشد، در نهایت روده حیوان را بررسی کرد و به چیزی سخت برخورد کرد که به روده چسبیده بود.

پروفسور فرناندز می‌گوید: «چیزی که من بیرون آوردم سنگی به قطر ۵۰ تا ۶۰ سانتی متر بود که ۹.۵ کیلوگرم وزن داشت. وقتی به ساحل برگشتم همه به من نگاه می‌کردند اما نمی‌دانستند آنچه در دستانم بود یک قطعه "عنبر" است.»

عنبر، یک ماده کمیاب و مومی شکل است که در دستگاه گوارش نهنگ عنبر ساخته می‌شود و به آن «طلای شناور» نیز می‌گویند.

از این مادۀ گرانبها برای قرن‌ها در صنعت عطرسازی استفاده می‌شد و تکه‌ای که پروفسور فرناندز در دست داشت، حدود ۵۰۰ هزار یورو ارزش داشت.

این ماده پس از گسترش قابل توجه شکار نهنگ از اوایل قرن ۱۹ میلادی به یک ماده کمیاب تبدیل شد؛ بویژه آنکه بطور معمول نیز از هر صد نهنگ تقریبا یک نهنگ آن را تولید می‌کند.

نهنگ‌ها بطور معمول مقادیر زیادی ماهی مرکب می‌خورند که بیشتر آنها نیز قابل هضم نیستند و درنتیجه استفراغ می‌کنند. اما مقداری از این ماهی‌ها همچنان در بدن نهنگ باقی می‌ماند و این باقی‌مانده‌ها در طول سال‌ها در روده نهنگ به هم می‌چسبند و عنبر را تشکیل می‌دهند.

گاه عنبر ساخته شده از بدن نهنگ دفع می‌شود و به همین دلیل است که می‌توان آن را بطور شناور در میان امواج آب پیدا کرد. گاهی نیز مانند نهنگ کشف شده در ساحل جزایر قناری، عنبر بیش از حد بزرگ می‌شود و روده را پاره می‌کند و نهنگ را می‌کشد.

عنبر رایحه‌ای شبیه «چوب صندل» دارد همچنین حاوی ترکیب شیمیایی «آمبرین» است؛ یک الکل بی‌بو که می‌تواند بوها را تثبیت کند و بر تداوم عطرها بیافزاید و به همین دلیل در بین عطرسازان محبوبیت دارد.

در آمریکا، استرالیا و هند تجارت عنبر ممنوع است.

پروفسور فرناندز امیدوار است که پول فروش این قطعه توسط موسسه تحقیقاتی او، صرف کمک به قربانیان حادثه فوران آتشفشان در جزیره «لاپالما» شود. 

این آتشفشان که در سال ۲۰۲۱ میلادی فوران کرد، بیش از ۸۰۰ میلیون یورو خسارت برجای گذاشت و صدها خانه و کسب و کار را ویران کرد.

ارسال نظر
آخرین اخبار
مطالب بیشتر