فکرشهر: سفیر ایالات متحده آمریکا در نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با تکرار ادعاهای سیاسی و نخنما علیه برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان ادعا کرد که پیشرفتهای اتمی ایران، ماهیت فعالیتهای این کشور را زیر سئوال برده است.
به گزارش فکرشهر از ایرنا، لورا هولگیت طی سخنانی که یک نسخه آن در تارنمای دفتر نمایندگی ایالات متحده نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین منتشر شد ادعا کرد: ما درباره ذخایر اورانیوم بسیار غنی شدهای که ایران به حفظ آن ادامه میدهد، نگرانی جدی داریم.
وی با چشمپوشی از زرادخانههای مملو از تسلیحات هستهای رژیم صهیونیستی ادعا کرد: امروز هیچ کشور دیگری اورانیوم غنی شده با غنای ۶۰ درصد را برای هدفی که ایران ادعا میکند، تولید نمیکند. ایران باید تمام و نه فقط بخشی از ذخایر ۶۰ درصدی خود را کاهش دهد و تولید اورانیوم غنی شده با خلوص ۶۰ درصد را به طور کامل متوقف کند.
سفیر آمریکا با اشاره به تدابیر جبرانی ایران در برجام در پی خروج غیرقانونی کشورش از این توافق، ادعا کرد که اقدامات ایران، «سؤالات مهمی را در رابطه با ماهیت فعالیتهای هستهای ایران ایجاد کرده است»
هولگیت در بخش دیگری از سخنان ادعایی خود به تصمیم ایران برای لغو مجوز تعدادی از بازرسهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی که درچارچوب حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع پادمان صورت گرفت، اشاره و ادعا کرد: چنین اقداماتی سودمند نیست و ما درخواست مدیرکل آژانس از ایران را برای لغو آنها تکرار میکنیم. ایران باید به جای تضعیف تضمینهای اساسی آژانس، در راستای ایجاد اعتماد بین المللی گام بردارد.
وی در پایان مدعی شد: سطح همکاری ایران با آژانس غیرقابل قبول است و بسیار کمتر از انتظاراتی است که توسط مدیرکل و شورای حکام بیان شده است. در صورتی که همکاری ایران با آژانس به طور چشمگیری بهبود نیابد، شورا باید برای انجام اقدامات بیشتر آماده باشد.
به گزارش ایرنا، ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریمهای ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، تحریمهایی که به واسطه برجام رفع شده بود، با تصمیم یکجانبه وی برای خروج از این توافق در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸) بازگردانده شد.
جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۸ سازوکار حل اختلاف را در چارچوب کمیسیون مشترک برجام در سطح وزیران امور خارجه اعضای باقیمانده در این توافق فعال کرد. در نتیجه این نشست، طرفهای عضو برجام با صدور بیانیهای، ۱۱ تعهد را برای جبران خسارتهای اقتصادی ناشی از اقدام یکجانبه آمریکا مطرح کردند.
اما اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای با اعطای فرصتهای ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
ایران طی این مدت به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، ایران نیز در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد.
با این حال مقامات کشورمان همواره تاکید کردهاند که تدابیر صورت گرفته برگشت پذیر بوده و هرزمان که سایر طرفها به طور کامل به تعهدات خود عمل کنند ایران نیز متقابلا رفتار خواهد کرد.