فکرشهر: عصرایران نوشت: "مارکو روبیو" سناتور جمهوریخواه کوبایی تبار و نامزد وزارت خارجه آمریکا در دولت دوم ترامپ باید در دوره وزارت خود با ۴ کشور اصلی دشمن آمریکا مقابله کند: چین، روسیه، کره شمالی و ایران.
روزنامه نیویورک تایمز آمریکا در مقالهای به قلم " ادوارد وونگ"، برنامههای احتمالی روبیو برای مقابله با ۴ دشمن اصلی ایالات متحده آمریکا را بررسی کرده است.
به نوشته این مقاله: دشمن روبیو دیگر فقط "اتحاد جماهیر شوروی" قدیم نیست، که از رهبران کمونیست کوبا، جزیرهای که والدینش در سال ۱۹۵۶ از آنجا به آمریکا مهاجرت کردند، حمایت کرد. بلکه مجموعهای از کشورها است که برای تضعیف قدرت آمریکا در قرن بیست و یکم با یکدیگر همکاری میکنند.
دشمنان آمریکا اینک ۴ کشور چین، روسیه، کره شمالی و ایران هستند – چیزی که برخی از سیاستگذاران در واشنگتن اکنون آن را "محور شر "، "محور ناراضی" یا ضدآمریکایی مینامند، چینشی سست از قدرتهای متخاصم با آمریکا که دولت بایدن آن را به عنوان یک تهدید معرفی کرده است.
زمانی که روبیو در مجلس سنا بود، مخالفت با حزب کمونیست چین را کانون قانونگذاری خود قرار داد. به عنوان وزیر امور خارجه، او احتمالا تلاش خواهد کرد تا اتحادهای ایالات متحده در آسیا را تقویت کند، تا چین را از اقدامات نظامی تهاجمی باز دارد.
با این حال، روبیو باید این موضوع را در کنار بدبینی عمیق دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا نسبت به متحدان، پیش ببرد. ترامپ کشورهایی مانند ژاپن، کره جنوبی، فیلیپین و تایوان - سرزمینی که بیشتر در معرض تهدید چین است - را به عنوان سربارهایی میبیند که برای محافظت از خود بیش از حد به ارتش آمریکا متکی هستند.
مشخص نیست که آیا روبیو رویه دولت بایدن در تلاش برای حفظ ارتباطات سطح بالا با مقامات چینی را حفظ خواهد کرد یا خیر. چین در سال ۲۰۲۰ تحریمهایی را علیه روبیو اعمال کرده، بنابراین از نظر تئوری او نمیتواند به آنجا سفر کند. صرف نظر از این، روبیو احتمالا از اختیارات تحریمی وزارت امور خارجه علیه مقامات چینی استفاده کند، زیرا به عنوان یک سناتور، همواره حامی اعمال تحریمهای بیشتری علیه چین بوده است.
روبیو روسیه را دشمن قدرتمند دیگری میداند که باید تضعیف شود. با این حال، او سال گذشته به لایحهای رای داد که مورد حمایت بایدن بود که هدف آن کمکهای تسلیحاتی میلیاردها دلاری به اوکراین بود. او همزمان با دیدگاه ضد اوکراینی ترامپ همراهی دارد و به عنوان وزیر امور خارجه، احتمالا دیپلماتهای خود را به تلاش برای ایجاد یک راه حل دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ بین اوکراین و روسیه تحت فشار قرار خواهد داد.
کره شمالی معمای دیگری برای روبیو خواهد بود. در طول دولت بایدن، کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، از شرکت در مذاکرات دیپلماتیک بر سر برنامه رو به رشد تسلیحات هستهای خود امتناع کرده است. کیم جونگ اون و ترامپ در طول اولین دولت ترامپ چندین بار ملاقات کردند، اما نتوانستند بر سر یک معامله بزرگ به توافق برسند، که باعث شد کیم با آمریکا دشمنی بیشتری داشته باشد؛ و اکنون سربازان کره شمالی در جبهه روسیه و علیه اوکراین میجنگند.
مشخص نیست که آیا ترامپ که کیم را تحسین میکند، تلاش خواهد کرد تا دیپلماسی شخصی خود با رهبر کره شمالی را دوباره احیا کند یا نه. در هر صورت، روبیو ملزم به ارایه راهی برای مهار برنامه تسلیحاتی پیونگ یانگ، علیرغم دههها شکست آمریکا در مورد کره شمالی، خواهد شد.
ایران همچنین یک تهدید بالقوه هستهای است، اگرچه هنوز برنامه تسلیحاتی ندارد. مقامات آمریکایی ارزیابی کردهاند که میتواند ظرف چند روز اورانیوم را به اندازه میزان مورد نیاز برای مصارف نظامی غنیسازی کند و ظرف چند ماه یک سلاح هستهای بسازد. ایران که به دلیل تحریمهای تحت رهبری ایالات متحده و درگیریهای اخیر منطقهای یک سال گذشته با اسرائیل در موضع ضعیفی قرار گرفته، نشان داده است که ممکن است مایل به مذاکره بر سر برنامه هستهای خود باشد.
اعلام آمادگی روبیو برای مذاکره با ایران تحت شرایط سختگیرانه
روبیو در جلسه استماع روز چهارشنبه در سنا گفت که دولت ترامپ، آماده توافق هستهای جدید با ایران، تحت شرایط سختگیرانه است.
روبیو درباره برنامه هستهای ایران گفت: "نظر من این است که ما باید به روی هر ترتیبی که به ما اجازه میدهد امنیت و ثبات در منطقه داشته باشیم، کار کنیم. هر امتیازی که به رژیم ایران بدهیم، باید در نظر داشته باشیم که آن امتیاز همانطور که در گذشته استفاده کردهاند، برای ساختن سیستمهای تسلیحاتی و تلاش برای از سرگیری حمایت آنها از حزبالله و سایر گروههای مرتبط در منطقه استفاده نخواهد شد. "
او ایران را در "ضعیفترین وضعیت خود طی دهههای گذشته" توصیف کرد و مدعی شد که دفاع هوایی ایران تنزل یافته، شرکای منطقهایاش و نیروهای نیابتیاش تضعیف شده و اقتصادش در وضعیت وخیمی قرار دارد.
روبیو مدعی شد که تضعیف قدرت منطقهای ایران، میتواند تهران را به یکی از دو جهت سوق دهد: به سمت مذاکره برای خرید زمان به منظور بازسازی توان از دست رفته، یا به سمت هستهای شدن سریع به عنوان روشی برای حفاظت از خود.
او گفت که ارتباطات اخیر ایران با کشورهای اروپایی در چارچوب پایان دادن به تحریمهای فوری تحت برجام در اواخر سال جاری (مکانیسم ماشه)، نشان میدهد که ایران ممکن است به سمت پیگیری مذاکرات متمایل شود.
او گفت که ایالات متحده نمیتواند "تحت هیچ شرایطی" اجازه دهد ایران به یک کشور دارای سلاح هستهای تبدیل شود، به حمایت از تروریسم ادامه دهد یا توانایی حمله به همسایگان خود و ایالات متحده را داشته باشد.