فکرشهر: یکی از وزیران ارشد دولت آفریقای جنوبی میگوید کشورش برای توسعه فناوری انرژی هستهای میتواند به کمک کشورهایی، چون ایران و روسیه چشم دارد. ایران و روسیه شریک عضو "بریکس" آفریقای جنوبی محسوب میشوند.
به گزارش فکرشهر از عصرایران به نقل از رویترز، "گوده منتاشه" وزیر منابع معدنی و نفت آفریقای جنوبی اعلام کرد که کشورش میتواند برای توسعه ظرفیت انرژی هستهای غیرنظامی خود به همکاری با روسیه یا ایران روی بیاورد، موضعی که به گفته تحلیلگران میتواند شکاف دولت پرتوریا را با ایالات متحده را عمیقتر کند.
آفریقای جنوبی، که تنها نیروگاه هستهای آفریقا، "کوبرگ" را اداره میکند، در نظر دارد ۲۵۰۰ مگاوات ظرفیت جدید برای مقابله با قطع برق که اقتصاد این کشور را با مشکل مواجه کرده و نیز کاهش انتشار گازهای گلخانهای، اضافه کند.
گوده منتاشه، وزیر منابع معدنی و نفت، که یکی از حامیان اصلی دولت برای توسعه ظرفیت هستهای است، گفت: "ما نمیتوانیم قراردادی داشته باشیم که بگوید ایران یا روسیه نباید پیشنهاد بدهند، ما نمیتوانیم چنین شرطی داشته باشیم. "
او به رویترز گفت: "اگر آنها از نظر پیشنهاد روی میز بهترین باشند، ما برای توسعه انرژی هستهای خود پیشنهاد هر کشوری را خواهیم گرفت. "
این کشور پس از صدور فرمان اجرایی گسترده در ماه جاری مبنی بر توقف کمکها، از سوی واشنگتن، گزینههای خود را مورد بررسی مجدد قرار داده است.
در میان انتقادات دیگر، این فرمان اجرایی ترامپ - بدون ارایه مدرک - ادعا کرد که آفریقای جنوبی "در حال تقویت روابط خود با ایران برای توسعه ترتیبات تجاری، نظامی و هسته ای" است.
دفتر "سیریل رامافوزا" رئیس جمهوری آفریقای جنوبی در برابر ادعای مطرح شده در فرمان اجرایی ترامپ، اعلام کرد که پرتوریا هیچ همکاری دوجانبهای با ایران در زمینه انرژی هستهای یا هیچ فناوری مرتبط با هستهای ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره احتمال کمک ایران یا روسیه به آفریقای جنوبی برای توسعه ظرفیت هستهای غیرنظامی خود اظهار نظری نکرد.
مناقصه آفریقای جنوبی برای پروژههای هسته ای، که ابتدا برای سال گذشته برنامه ریزی شده بود، به دلیل چالشهای قانونی به رهبری حزب مخالف "اتحاد دموکراتیک"، که اکنون بخشی از دولت ائتلافی است، برای رایزنی بیشتر به تعویق افتاده است.
پرتوریا و واشنگتن پس از تقریبا یک دهه گفتگو در پی آن بودند که یک پیمان هستهای غیرنظامی جدید، معروف به توافقنامه بخش ۱۲۳، پیش نیاز صادرات سوخت یا تجهیزات هستهای ساخت ایالات متحده، منعقد کنند.
"ایزابل بوسمن" محقق انرژی هستهای در موسسه امور بین الملل آفریقای جنوبی، گفت: "ادعاهای مطرح شده در فرمان اجرایی ترامپ میتواند به طور قابل توجهی تمدید توافق را پیچیده کند. "
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در مورد اینکه آیا فرمان اجرایی ترامپ بر مذاکرات بین دو کشور تاثیر میگذارد یا خیر، اظهار نظر نکرد.
قرارداد قبلی ۱۲۳ که در سال ۱۹۹۷ اجرا شد، در دسامبر ۲۰۲۲ لغو شد.
"زیزامل امبابو" یکی از مقامات ارشد وزارت انرژی آفریقای جنوبی گفت، مذاکرات برای یک توافق جدید پیشتر در سطح فنی نهایی شده است، اما هنوز هیچ چیزی امضا نشده است، زیرا فرآیندهای قانونی هر دو طرف کامل نشده است.
وی افزود: "تا آنجایی که ما میدانیم هر دو طرف قاطعانه متعهد به انعقاد این توافقنامه جدید هستند. "
تحلیلگران میگویند که شکست در حصول توافق جدید میتواند شرکت برق آفریقای جنوبی Eskom را از تامین سوخت راکتورهای هستهای خود محروم کند.