
فکرشهر: افرادی که دیر از خواب برمیخیزند و دیر به خواب میروند، در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به افسردگی قرار دارند. یک مطالعه جدید از دانشمندان دانشگاه سوری به ما کمک کرده است تا بهتر بفهمیم چرا این اتفاق میافتد و چه کارهایی میتوانیم برای مقابله با آن انجام دهیم.
به گزارش فکرشهر از انتخاب، این مطالعه نوع کرونو تایپ (کرونوتایپ) ۵۴۶ دانشجوی کارشناسی را از طریق یک پرسشنامه آنلاین بررسی کرده است.
«کرونو تایپ شبانه» – که به آن «شبزندهداری» یا «پرنده شب» نیز گفته میشود – یک تمایل بیولوژیکی است که به معنی ترجیح فعالیت در شب و خوابیدن و بیدار شدن دیرتر است، این را سیمون ایوانز، عصبشناس به بیبیسی ساینس فوکاس گفته است. «کرونوتایپ یک اساس ژنتیکی دارد، بنابراین شبزندهداری یک تمایل طبیعی بیولوژیکی است.»
فقط ۳۸ نفر از شرکتکنندگان «پرندههای صبحگاهی» بودند که کرونو تایپ صبحگاهی داشتند. ۲۵۲ نفر از شرکتکنندگان کرونو تایپ شبانه داشتند و بقیه ۲۵۶ نفر در گروهی با چرخه خواب-بیداری میانه قرار داشتند.
چون میانگین سن شرکتکنندگان حدود ۲۰ سال بود، این توزیع کرونوتایپ تعجبآور نبود: افراد در پایان سالهای نوجوانی بیشتر تمایل به کرونو تایپ شبانه دارند، در حالی که کرونو تایپ صبحگاهی معمولا در سنین بالاتر غالب میشود.
شرکتکنندگان همچنین به سوالاتی درباره کیفیت خواب، تفکر مجدد (تمایل به فکر کردن بیش از حد به احساسات و افکار منفی)، افسردگی، ذهنآگاهی و مصرف الکل پاسخ دادند.
پژوهشهای قبلی ارتباط کرونو تایپ شبانه را با خطر ابتلا به افسردگی جدی پیدا کرده بودند و این مطالعه نیز این ارتباط را بیشتر تایید میکند، بهطوری که انواع شبزندهدار علائم افسردگی بهطور قابل توجهی بالاتری نسبت به همتایان با کرونو تایپ میانه داشتند.
ممکن است افسردگی باعث ایجاد کرونو تایپ شبانه شود – بهطوری که فرد برای بلند شدن از رختخواب در صبح، انگیزه کافی نداشته باشد و شب هنگام، سخت بتواند به خواب برود در حالی که افکار منفی در جریان هستند. این مطالعه نشان داد که شبزندهداران گزارشهای قابل توجهی از تفکر مجدد داشتند.
یا شاید فشارهای ناشی از کار، تحصیل و زندگی اجتماعی، این شبزندهداران را از خواب محروم میکند و مجبور میشوند برخلاف طبیعت بدنشان زودتر از خواب بیدار شوند و وقت خوابیدنشان به زمانی قبل از آنچه بدنشان اجازه میدهد برسد. این وضعیت دائم در معرض جتلگ اجتماعی و بدهی خواب قرار گرفتن، ممکن است در نهایت به سلامت روانی فرد آسیب بزند.
با این حال، تجزیه و تحلیل آماری بیشتر نشان میدهد که راههایی برای کاهش ارتباط میان خطر افسردگی و کرونو تایپ شبانه وجود دارد.
ویژگیهای ذهنآگاهی – بهویژه «عمل با آگاهی» (توانایی بیقضاوت بودن نسبت به افکار و احساسات، چه مثبت و چه منفی) و «توصیف» (توانایی برچسب زدن به احساسات و افکار) – اثرات غیرمستقیم قابل توجهی بر ارتباط میان افسردگی و کرونو تایپ شبانه داشتند.
«عمل با آگاهی» ویژگی قابل توجهی میان کسانی بود که صبحها زود بیدار میشدند، افرادی که در واقع در سایر معیارهای ذهنآگاهی امتیاز نسبتاً پایینی داشتند. شاید این راز شادابی آنها باشد.
اما این نیز به کیفیت خواب مرتبط است، زیرا خواب بهتر خطر خستگی، بیتوجهی و گم شدن در افکار را کاهش میدهد و به افراد این امکان را میدهد که بهتر بر حال حاضر تمرکز کنند.