فکرشهر: بیماری دیابت ( یا بیماری قند خون بالا که در اصطلاح عام به مرض قند مشهور است ) یکی از بیماریهای شایع ، قابل کنترل ومزمن است.
\n\n
\n\n
هم اکنون در جهان بیش از 400میلیون نفر به دیابت مبتلا هستند که پیش بینی می شود این رقم در سال 2035 به بیش از 600میلیون نفر افزایش می یابد. در ایران نیز بیش از 11 در صد جمعیت بالغین را دیابتی ها تشکیل می دهند که نیمی از آنها از بیماری خود هیچ اطلاعی ندارند . دیابت هر سال سبب مرگ بیش از 5 میلیون نفر می شود و هزینه درمان و عوارض ناشی از آن بیش از 550 میلیارد دلار در سال است . بیشترین هزینه های دیابت صرف درمان عوارض آن شامل مشکلات قلبی عروقی ، چشم ، کلیه و پا می شود . این عوارض با تشخیص به موقع و درمان مناسب دیابت قابل پیشگیری است . با ترویج شیوه زندگی سالم می توان بیش از 70 در صد موارد ابتلا به دیابت پیشگیری کرد. این در صد برابر با پیشگیری از 150میلیون مورد ابتلای جدید به دیابت در سال 2035 خواهد بود . اهمیت بیماری دیابت در این است که این بیماری علائم پر سر و صدایی ندارد و بیماری کم کم خود را نشان می دهد. آنچه در بسیاری از موارد بیماران دیابتی را دچار عوارض می کند ، ناآگاهی از میزان قند خون است. در این موارد فرد از بیماری خود اطلاعی ندارد و زمانی که بالا بودن قند خون صدماتی را بر اعضایی مانند کلیه ، چشم و... وارد کرد برای درمان عارضه خود به مراکز درمانی مراجعه می کند . امروز شمار بیماران دیابتی به سرعت رو به افزایش است اما این بیماری به راحتی قابل پیشگیری است. تنها راه کاهش موارد جدید، کنترل و در نهایت پیشگیری از ایجاد بیماری دیابت است. داشتن رژیم غذایی مناسب، کنترل وزن و فعالیت ورزشی منظم و مناسب برای پیشگیری از ابتلا به دیابت وکنترل آن به تمام افراد توصیه می شود. علاوه بر توصیه های عملی، ضروری است که یک فرد دیابتی بداند، ترکیب غذاهای روزانه اش باید چگونه باشد و انجام ورزش روزانه خطر ابتلا به دیابت را چقدر کاهش می دهد. با اینکه در پیش گرفتن یک برنامه و سبک زندگی سالم، اهمیت ویژه ای در پیشگیری از بروز دیابت دارد رفع ابهامات و باورهای غلط در مورد عوامل خطر این بیماری اهمیت خاصی دارد. از جمله باورهای غلط این است که بیماری دیابت ارثی است. در حالیکه عامل ژنتیک حداکثر 5 در صد موثر است و عادت های تغذیه ای ناصحیح، استرس و فشارهای روحی، عوامل اصلی ابتلا به بیماری هستند. اغلب مردم بر این باور ند که فقط کسانی در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند که قند و شکر و شیرینی زیاد می خورند و به خوردن تنقلات و خوراکی های شیرین عادت دارند، در حالیکه دریافت انرژی بیش از حد نیاز بدن، از هر منبعی می تواند موجب بروز دیابت شود. باور غلط دیگر اینست که گمان می کنیم کودکان، نوجوانان و جوانان به دیابت نوع 2 مبتلا شوند و اکنون بسیاری از کودکان در معرض خطر این بیماری قرار دارند.
\n\n
امروز تحرک کم، استفاده زیاد از خودرو و ورزش نکردن در زندگی اغلب افراد باعث اضافه وزن و چاقی به خصوص چاقی های شکمی و تجمع چربی در بدن شده که سبب افزایش مقاومت بدن در برابر انسولین و دیابت نوع 2 می شود. افراد بالای 30 سال در صورتی که هیچ یک از عوامل خطر ابتلا به دیابت را نداشته باشد می بایست حداقل هر3 سال یک بار آزمایش قند خون نیز انجام دهند.
\n\n
در صورتیکه افراد سابقه ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی یا فشار خون بالا دارند، دچار اضافه وزن یا چاقی هستند، یا تغذیه نامناسب دارند فاصله بین انجام آزمایشات قند خون کاهش می یابد و می بایست به طور سالانه انجام دهند.
\n\n
کلیه بیماران مبتلا به دیابت می بایست داروهای خود را به موقع مصرف نمایند وهم چنین هر 6 ماه یکبار به دندانپزشک و نیز سالانه یکبار به چشم پزشک مراجعه نمایند و به منظور پیشگیری از بروز عوارض حتما" توصیه می شود از استعمال دخانیات بپرهیزند و پوشیدن لباس و به ویژه کفش مناسب را از یاد نبرند.
\n\n
اگر می خواهیم بدانیم که آیا اقدامات و توصیه های پزشکان را به خوبی رعایت کرده ایم و برای ما موثر بوده است یا خیر هر سه ماه یکبار آزمایش HbA1C را انجام دهید.
\n\n
نویسنده مقاله: جمیله معارفی کارشناس بیماریهای غیر واگیر
\n