فکرشهر: عدم دریافت ویتامین B12 به میزان کافی ممکن است در قالب سفید شدن زودرس مو یا رشد ناگهانی تارهای سفید مو خود را نشان دهد.
به گزارش فکرشهر، در اکثر قریب به اتفاق موارد، تارهای سفید مو به طور طبیعی ظاهر میشوند. سفیدپوستان به طور معمول در اواسط دهه سوم، آسیاییها در اواخر دهه سوم و آفریقایی-آمریکاییها در اواسط دهه چهارم زندگی خود با تارهای سفید مواجه میشوند.
عصر ایران نوشت: «سفید شدن مو پیش از ۲۰ سالگی برای سفیدپوستان و پیش از ۳۰ سالگی برای آفریقایی-آمریکاییها به عنوان سفید شدن زودرس در نظر گرفته میشود. با استفاده از این سنجش میتوان این گونه استنباط کرد که سفید شدن مو در اواسط دهه دوم زندگی به عنوان سفید شدن زودرس مو برای آسیاییها در نظر گرفته میشود.
در کمال شگفتی، دانشمندان درباره دلایل سفید شدن زودرس مو مطمئن نیستند؛ اگر چه باور بر این است که ژنتیک عامل کلیدی محسوب میشود. سفید شدن مو بخشی طبیعی از روند افزایش سن است و همه ما در نهایت با آن مواجه خواهیم شد.
اگر چه مسائل سلامت زمینهای مرتبط با سفید شدن مو کم هستند اما این حقیقت که پیوندی بین آنها وجود دارد برای حفظ هر چه بیشتر جانب احتیاط کفایت میکند. در ادامه با پنج مشکل سلامت که ممکن است با سفید شدن سریع یا زودرس مو مرتبط باشند، بیشتر آشنا میشویم.
کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید همان گونه که مشخص است به واسطه تولید ناکافی هورمون توسط غده تیروئید شکل میگیرد. از نشانههای اولیه آن میتوان به خستگی و افزایش وزن اشاره کرد. همچنین، اختلالشناختی و حساسیت به سرما برای بیماران مبتلا به کمکاری تیروئید نشانههایی آشنا هستند.
نرخ سفید شدن مو در بیماران مبتلا به کمکاری تیروئید بالاتر از افراد عادی است. این اختلال در زنان شایعتر از مردان است؛ اگر چه نشانهها مشابه هستند.
اگر به ناگاه احساس خستگی، خشکی بیش از اندازه پوست، رنگپریدگی/پفکردگی صورت، یبوست، یا صدایی خشن را تجربه میکنید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
کمکاری تیروئید با انجام یک آزمایش خون ساده قابل شناسایی است. در صورت درمان به موقع، بیماران اغلب کاهش ناگهانی نشانههای بیماری را تجربه میکنند.
کمخونی
کمخونی یا آنمی زمانی شکل میگیرد که خون از گلبولهای قرمز سالم یا هموگلوبین کافی بیبهره است. هموگلوبین همان چیزی است که پیوند اکسیژن به ترکیبات موجود در خون را ممکن میسازد و امکان ارسال اکسیژن کافی به سراسر بدن را فراهم میکند.
کمخونی به طور معمول از کمبود آهن ناشی میشود. این کمبود به همراه مقدار ناکافی از ویتامین B۱۲ میتواند سفید شدن مو را تسریع کند.
خستگی و نشانههای دیگر کمخونی به دلیل نرسیدن عناصر ضروری به اندامها که امکان عملکرد درست را برای آنها فراهم میکنند، شکل میگیرد. ضربان قلب سریع، تنگی نفس، مغز مهآلود، سرگیجه، رنگپریدگی پوست و بیخوابی از نشانههای بالقوه آنمی محسوب میشوند.
کمخونی یک بیماری پیچیده است. توصیه میشود اگر به طور ناگهانی نشانههای بالا را تجربه کردید به پزشک مراجعه کنید.
بیماری عروق کرونر
بیماری عروق کرونر که به عنوان بیماری قلبی شناخته میشود، یک وضعیت پزشکی جدی است که در نتیجه تجمع پلاک در شریان ها رخ میدهد. این پلاکها تنگی شریانها را موجب شده و جریان خون به قلب را محدود میکنند. بر همین اساس خطر حمله قلبی یا ایست قلبی ناگهانی افزایش مییابد.
طی یک مطالعه، پژوهشگران دریافتند که افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر به طور قابل توجهی از میزان موی سفید بیشتری در مقایسه با افرادی که به این بیماری مبتلا نبودند، برخوردار هستند.
درد در ناحیه قفسه سینه، تنگی نفس، تپش قلب، ضعف و سرگیجه، حالت تهوع و تعریق از نشانهای معمول بیماری عروق کرونر هستند.
کمبود ویتامین B۱۲
عدم دریافت ویتامین B۱۲ به میزان کافی ممکن است در قالب سفید شدن زودرس مو یا رشد ناگهانی تارهای سفید مو خود را نشان دهد. کمبود ویتامین B۱۲ میتواند به کمبود ملانین - رنگدانهای که رنگ مو (پوست و چشم) از آن ناشی میشود - منجر شود. کمبود فولات میتواند اثری مشابه را موجب شود.
ویتامین B۱۲ به عنوان یکی ماده مغذی ضروری برای عملکرد طبیعی و درست بدن در نظر گرفته میشود؛ اگر چه موی سفید به عنوان یک نشانه اولیه کمبود ویتامین B۱۲ در نظر گرفته نمیشود اما سفید شدن زودرس یا رشد ناگهانی موهای سفید باید توجهات را به این سمت جلب کند.
بدن انسان ویتامین B۱۲ تولید نمیکند و از این رو نیازمند دریافت آن از رژیم غذایی خود هستیم. از منابع خوب ویتامین B۱۲ میتوان به جگر، ماهی خال مخالی، ماهی ساردین، سریالهای غنیشده، گوشت قرمز، ماهی سالمون، سویای غنیشده، لبنیات کمچرب، پنیر و تخم مرغ اشاره کرد. مکملهای ویتامین B۱۲ نیز در دسترس هستند.
برص
برص یا ویتیلیگو بیماری است که موجب از بین رفتن رنگ پوست میشود و در نتیجه تولید ناکافی از ملانین شکل میگیرد. این بیماری میتواند مو، داخل دهان و چشمها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
بیماران مبتلا به برص اغلب تغییر سریع رنگ موی خود از خاکستری به سفید را تجربه میکنند و از دیگر نشانههای آن میتوان به از دست دادن رنگ در بافتهای داخلی دهان و بینی، از دست دادن یا تغییر در رنگ شبکیه چشم و تکههای تغییر رنگ یافته پوست در اطراف زیر بغل، اندام تناسلی، ناف و مقعد اشاره کرد.