چهارشنبه ۰۹ خرداد ۱۴۰۳
جستجو
آخرین اخبار استان بوشهر
مطالب بیشتر
فکرشهر ـ مهدی بهبهانی: با رشد فضای فیزیکی شهرها، پیشرفت های فناوری، گرایش به سوی زندگی ماشینی و افزایش فزاینده جمعیت شهرها از توسعه فضای سبز به عنوان ضروری ترین عنصر توسعه پایدار و یک شاخص مهم در توسعه یافتگی شهرها یاد می شود...
کد خبر: ۸۹۴۸۰
سه‌شنبه ۰۴ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۰

فکرشهر ـ مهدی بهبهانی: با رشد فضای فیزیکی شهرها، پیشرفت های فناوری، گرایش به سوی زندگی ماشینی و افزایش فزاینده جمعیت شهرها از توسعه فضای سبز به عنوان ضروری ترین عنصر توسعه پایدار و یک شاخص مهم در توسعه یافتگی شهرها یاد می شود.

در شهر برازجان مدیریت و توسعه فضای سبز مبحثی مهم و کلیدی است چرا كه وجود فضاهای سبزی كه فرآيند احداث، مناسب سازی، احیای مجدد و تجهيز آن ها به شكل مناسبی انجام شده ضمن تحقق کارکرد اصلی خود یعنی بالا رفتن کیفیت محیط زیست شهری سبب افزایش تعاملات اجتماعی و فرهنگی، ارتقاء نشاط روحی و روانی شهروندان، ایجاد مزایای اقتصادی و بهبود جلوه های بصری و زیباشناختی محيط شهری می‌شود.
فضاهای سبز نماد و بازمانده طبيعت در محيط شهری به شمار می روند و از اين رو توجه ويژه به ساماندهی اين نقاط از شهر بايد از  اولويت های مديريت شهری باشد.

برازجان به عنوان مرکز شهرستان دشتستان به جهت حادث شدن تغییرات مختلف در دهه های اخیر به یک شهر مهاجر پذیر  تبدیل شده و جمعیت این شهر به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. یکی از مشکلاتی که شهرهای مهاجرپذیر همواره با آن مواجه هستند، عدم تناسب زیر ساخت های موجود در برابر رشد فزاینده جمعیت می باشد و شهر برازجان نیز از این قاعده مستثنی نیست.

توزیع نامناسب فضاهای سبز و عدم رشد و ارتقاء پارک های محله ای از مهم ترین مشکلاتی است که شهر برازجان در حوزه فضای سبز با آن دست و پنجه نرم می کند. 

توزیع نامناسب فضای سبز در برازجان
یکی از اصول شهر پایدار وجود بستر اخلاق در فرآیندهای تعاملی نظیر اقتصادی، اجتماعی، حقوقی و محیط زیستی است. به واقع در حقوق عمومی هرگاه از بسترهای اخلاقی سخن به میان می آید منظور رعایت عدل و عدالت در تمامی زمینه های تعاملی ذکر شده می باشد. از این رو، توزیع عادلانه فضای سبز در شهر برازجان همچون سایر شهرها ضروری می باشد.

عدم تناسب فضاهای سبز به لحاظ توزیع عادلانه یکی از مطالبات ساکنان مناطق کمتر توسعه یافته شهر به ویژه محلات علی آباد، حسین آباد، خضر، اکبرآباد، نجف آباد و کوی کارگر می باشد. وجود فضای سبزی که براساس استانداردهای  زیست محیطی، فنی و با در نظرگرفتن ارزش های حاکم بر جامعه محلی ایجاد شده باشد، می تواند نیازهای زیست محیطی، روحی و روانی، اجتماعی، فرهنگی و آموزشی شهروندان را تأمین و سبب بهبود امنیت محله شود. 

عدم رشد و ارتقاء پارک های محله ای در برازجان
زیر ساخت مناسب، امکانات ورزشی و تفریحی، نور دهی مناسب در شب و وجود المان های شهری متناسب با فرهنگ محله از اصلی ترین فاکتور های یک فضای سبز مطلوب می باشد. 

تقریبا 80 درصد فضاهای سبز موجود در برازجان از کیفیت مطلوبی برخوردار نبوده و نیازمند ارتقاء می باشند. فضاهای سبز موجود در محله هایی نظیر فرهنگیان، شهید اسدی، شهرک امام خمینی فاز 2، حسین آباد و علی آباد، 28 هکتاری، فاز 1 امام، والفجر، محله دکتر حسابی و کلیجا نیازمند توسعه، ارتقاء و باز زنده سازی می باشند.
پروژه احیای پارک آزادی نمونه ای موفق از باز زنده سازی فضاهای سبز در شهر برازجان می باشد که لزوم استمرار این روند را نمایان می سازد.

 برخی پیشنهادات که می تواند زمینه ساز  بهبود وضعیت فضای سبز شهری در برازجان شود به صورت فهرست وار عبارتند از:

1-    تشکیل کارگروه ارتقاء، توسعه و باز زنده سازی فضاهای سبز شهر برازجان در سازمان مدیریت فضای سبز
2-    تصویب بودجه مناسب از سوی شورای اسلامی شهر برازجان جهت احیای فضاهای سبز شهری
3-    استفاده از نظرات کارشناسان، طراحان و سمن های فعال محیط زیستی جهت اخذ تصمیمات بهتر و جلوگیری از هدر رفت سرمایه
4-    همکاری شورای اسلامی شهر و شهرداری جهت اجرای فضاهای سبز جدید در مناطق کمتر توسعه یافته شهر
5-    برگزاری دوره های آموزشی و تخصصی در حوزه حفظ و نگهداری فضاهای سبز جهت افزایش سطح علمی نیروهای فضای سبز شهرداری
6- تدوین استراتژی مدیریت یکپارچه شهری مبتنی بر مشارکت مردم، سازمان های مردم نهاد و دستگاه های اجرایی برای توسعه فضای سبز شهر
7- تعیین الگوی فضای سبز مناسب شهر برازجان با در نظر گرفتن شرایط اقلیمی، منابع آب، ساختار جمعیتی و ارزش های حاکم بر هر محله 
8- تعامل با مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی به ویژه دانشکده کشاورزی دانشگاه خلیج فارس به منظور تعیین الگوی مناسب مدیریت فضای سبز در شهر برازجان
9- به کارگیری راهکارهای مختلف به منظور توسعه و ترویج فضای سبز خصوصی و نیمه خصوصی در چارچوب الگوی مدیریت فضای سبز شهر
10- جذب سرمایه گذار بخش خصوصی برای مشارکت در توسعه فضای سبز شهر.

ارسال نظر
آخرین اخبار
مطالب بیشتر