شنبه ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
جستجو
آخرین اخبار اقتصاد
مطالب بیشتر
فکرشهر: مدیرعامل سازمان مطنقه ویژه اقتصادی انرژی پارس گفت: پارس جنوبی و صنعت نفت بیش از پیش نیازمند همکاری همه مسوولان است تا بتوان با یک برنامه ریزی منسجم و مبتنی بر واقعیات باعث شکوفایی اقتصادی دراستان بوشهر و رشد و توسعه پایدار در پارس جنوبی شویم.به گزارش فکرشهر، روابط عمومی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرزی پارس روز یکشبنه به نقل از مهدی یوسفی افزود: اصلاح فرآیند ها، چابک سازی سازمانی و بازتعریف ماموریت سازمان منطقه ویژه پارس مسیر توسعه پارس جنوبی را شتاب می بخشد. 
کد خبر: ۳۱۲۸
يکشنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۱:۱۷

فکرشهر: مدیرعامل سازمان مطنقه ویژه اقتصادی انرژی پارس گفت: پارس جنوبی و صنعت نفت بیش از پیش نیازمند همکاری همه مسوولان است تا بتوان با یک برنامه ریزی منسجم و مبتنی بر واقعیات باعث شکوفایی اقتصادی دراستان بوشهر و رشد و توسعه پایدار در پارس جنوبی شویم.

به گزارش فکرشهر، روابط عمومی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرزی پارس روز یکشبنه به نقل از مهدی یوسفی افزود: اصلاح فرآیند ها، چابک سازی سازمانی و بازتعریف ماموریت سازمان منطقه ویژه پارس مسیر توسعه پارس جنوبی را شتاب می بخشد. 

وی با بیان این که هم اکنون زمان آزمون و خطا نیست گفت: ما نیازمند یک ساختار سازمانی قوی و چابک برای تسریع در پشتیبانی از طرح های توسعه ای پارس جنوبی هستیم و امیدوارم این امر بزودی محقق شود.

مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس اضافه کرد: تلاش برای توسعه اقتصادی قطب انرژی کشور جز با تکیه بر توان نیروهای داخلی امکان پذیر نیست.

وی گفت: سازمان منطقه ویژه پارس دراجرای ماموریت اصلی خود و به نمایندگی از وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران از هیچ کوششی درارتقای مولفه های تاثیرگذار توسعه دراین منطقه از کشور دریغ نخواهد کرد.

یوسفی ادامه داد: طراحی، مهندسی، ساخت و اجرای طرح ها و پروژه های زیربنایی شامل آب، برق، گاز، مخابرات، فرودگاه و بندر از مهمترین ماموریت های اصلی سازمان منطقه ویژه پارس در آغاز تاسیس بوده که این مهم هم اکنون محقق شده است.

وی ادامه داد: لازمه دستیابی به توسعه پایدار در این منطقه از کشور ارزیابی و اصلاح فرآیندها و بازبینی در ماموریت های سازمانی است تا بتوان با چابک سازی سازمانی و استفاده از فرصت های بالقوه در منطقه ،مسیر توسعه هموار شود.

مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس تاکید کرد: ما نیازمند یک تحول اساسی در ساختار و نگرش خود به دینفعان کلیدی در منطقه هستیم تا بتوانیم با بسیج قابلیت های اساسی، علاوه بر پاسخگویی در برابر دریافت کنندگان خدمات سازمان، رشد و توسعه در منطقه نیز تحقق یابد.

وی به کارگیری ظرفیت های بالقوه سازمانی، پاسخگویی به تغییرات محیطی و اجتماعی و انسجام درون سازمانی و برون سازمانی را از مولفه های مهم درچابک سازی سازمانی بر شمرد و افزود: در ساختار سازمانی جدید ضمن انعطاف پذیری و توجه به نیازها و خواسته های دینفعان کلیدی منطقه باید چشم انداز رشد و توسعه منطقه را نیز مورد توجه قرار دهد که این امر نیازمند همراهی همه مردم و مسوولان است.

یوسفی گفت: در آینده ای نزدیک فرآیند های جذب سرمایه در منطقه ویژه پارس مورد بازبینی قرار می گیرد.

وی اضافه کرد: اعتقاد ما بر این است که علاوه بر کاهش زمان فرآیند بررسی و رسیدگی به درخواست های سرمایه گذاری باید با ارایه خدمات و مشوق های سرمایه گذاری میزان جذب سرمایه داخلی و خارجی را در منطقه افزایش دهیم. 

منبع:ایرنا

ارسال نظر
آخرین اخبار
مطالب بیشتر