فکرشهر: روزنامه نیویورک تایمز خبر داد ایلان ماسک برای آزادی خبرنگار ایتالیایی زندانی در تهران، با سفیر ایران در سازمان ملل متحد تماس گرفته بود. وزارت خارجه ایران در واکنش، این خبر را تکذیب کرد.
به گزارش فکرشهر از عصرایران، خبرنگار ایتالیایی (خانم چچلیا سالا) بعد از ۹ روز بازداشت در ایران، آزاد شد. چند روز بعد از این، محمد عابدینی شهروند ایرانی زندانی در ایتالیا هم آزاد و به کشور بازگشت. بازداشت این شهروند ایرانی در ایتالیا به درخواست امریکا انجام شد و قرار بود او به امریکا تحویل داده شود.
پیش از این، نخست وزیر ایتالیا با جو بایدن رئیس جمهور امریکا و دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب امریکا درباره وضعیت این شهروند ایرانی مذاکره کرده بود.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت که دوست پسر چچلیا سالا، روزنامه نگار ایتالیایی که در ایران بازداشت شده بود از ایلان ماسک خواسته بود که برای آزادی او تلاش کند.
ایلان ماسک غول فناوری و کارآفرین و مشاور ترامپ - ایروانی سفیر ایران در سازمان ملل متحد
به نوشته یورونیوز، این روزنامه آمریکایی در گزارشی که یکی از نویسندگان آن هم فرناز فصیحی، روزنامهنگار ایرانی امریکایی است به نقل از دو منبع ایرانی خبر داده که ایلان ماسک پس از آن با امیرسعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل تماس گرفته تا زمینه برای آزادی چچلیا سالا فراهم شود.
دستگیری خانم سالا سه روز پس از آن انجام شد که ایتالیا به درخواست ایالات متحده امریکا یک مهندس ایرانی به نام محمد عابدینی را در شهر میلان دستگیر کرد.
عابدینی متهم است که در تامین قطعات پهپادهایی که در حمله به پایگاه نظامیان آمریکایی در اردن به کشته شدن ۳ سرباز آمریکایی منجر شد نقش داشته است.
نیویورک تایمز میگوید نه ایلان ماسک و نه نمایندگان تیم انتقالی ترامپ به درخواستها برای اظهار نظر در این خصوص پاسخی ندادهاند.
پیشتر و پس از آزادی سالا، جورجیا ملونی نخست وزیر ایتالیا که روابط نزدیکی با ایلان ماسک دارد، در پاسخ به پرسشی در خصوص نقش احتمالی ایلان ماسک در آزادی این روزنامهنگار گفته بود که از این مسئله بیاطلاع است و اگر هم نقشی داشته او از آن خبری ندارد.
ملونی همچنین گفته بود که آزادی سالا نتیجه یک کار پیچیده دیپلماتیک میان ایران و ایتالیا و ایالات متحده امریکا بوده است. دفتر او و وزارت خارجه ایتالیا هم از اظهار نظر درباره این موضوع خودداری کردند.
در مقابل یک مقام ارشد دولت بایدن گفت که دولت آمریکا در جریان این مذاکرات قرار نگرفته و از این توافق نیز ناراضی بوده است. جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی، گفت که این کاملاً یک «تصمیم ایتالیایی» بوده است.
نیویورک تایمز در ادامه گزارش خود نوشته که پیش از سفر ملونی به آمریکا برای دیدار با دونالد ترامپ، دانیله راینری، دوست پسر خانم سالا از طریق یک واسطه از ایلان ماسک درخواست کمک کرده بود. او که خود یک روزنامهنگار است در یک مصاحبهای در این خصوص گفته که در تاریخ ۲۹ دسامبر پیامی برای یک کارشناس کامپیوتر ایتالیایی و همکار ماسک فرستاده و از او خواسته که موضوع خانم سالا را به اطلاع ماسک برساند و کمک او را جلب کند.
خبرنگار ایتالیایی (چچلیا سالا) بعد از ۹ روز بازداشت در ایران، آزاد شد
این کارشناس کامپیوتر به نام آندریا استروپا، در مصاحبهای گفت که آقای ماسک درخواست را دریافت کرده، اما او نمیداند که آیا ماسک واقعاً در این موضوع دخالتی داشته است یا خیر.
نیویورک تایمز پیشتر در ماه نوامبر گزارش داده بود که ماسک بیش از یک ساعت با سفیر ایران در اقامتگاه او در منهتن دیدار کرد تا درباره کاهش تنشها بین تهران و واشنگتن در آستانه روی کار آمدن دولت جدید گفتگو کند. گزارشی که البته نه مقامهای ایرانی و نه آمریکایی آن را تایید نکردند.
نیویورک تایمز در ادامه گزارش خود میگوید مقامات ایرانی مصاحبهشونده برای این گزارش گفتند که ماسک پس از دیدار ملونی با ترامپ، بار دیگر با سفیر ایران تماس گرفته است.
تبادل زندانیان میان ایران و ایتالیا به سرعت انجام شد. ایران در تاریخ ۸ ژانویه خانم سالا را آزاد کرد و چهار روز بعد، ایتالیا مهندس ایرانی به نام محمد عابدینی نجفآبادی را آزاد کرد.
دو مقام ایرانی گفتند که وقتی ماسک با سفیر تماس گرفت، از او خواسته که خانم سالا را آزاد کند و اطمینان داد که آمریکا فشاری برای استرداد مهندس ایرانی به ایتالیا وارد نخواهد کرد.
سکوت نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد
هیات نمایندگی ایران در سازمان ملل از اظهار نظر درباره تعامل اخیر میان ماسک و سفیر تهران خودداری کرده است.
وزارت خارجه: خیالبافی است
سخنگوی وزارت امور خارجه، ادعای یک روزنامه آمریکایی مبنی بر تماس ایلان ماسک با سفیر کشورمان در نیویورک و نقش او در آزادی روزنامهنگار ایتالیایی را تکذیب کرد.
اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاران، ادعای یک روزنامه آمریکایی مبنی بر تماس ایلان ماسک با سفیر کشورمان در نیویورک و نقش او در آزادی روزنامهنگار ایتالیایی را تکذیب کرد و آن را یک داستانسرایی و خیالبافی رسانهای توصیف کرد.
ایلان ماسک: در آزادی خبرنگار ایتالیایی نقش داشتم
ایلان ماسک در پاسخ به فردی که در توئیتر از وی در باره این موضوع و نقش او در آزادی خبرنگار ایتالیایی پرسیده بود در توئیتی کوتاه نوشت که «من یک نقش کوچک ایفا کردم.»
طی روزهای اخیر، نیویورک تایمز فاش کرده بود که تماس ایلان ماسک با ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل، موجب آزادی خبرنگار ایتالیایی، شده است.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت: زمانی که یک روزنامهنگار ایتالیایی در ماه دسامبر در ایران دستگیر شد، دوستپسر او در خانه نگران بود که ممکن است او سالها در زندان بماند. بنابراین، در بحبوحه صحبتهایی دربارهٔ مذاکره ایران و ایتالیا برای تبادل زندانی که ایالات متحده نیز در آن دخیل بود، او تصمیم گرفت پیامی به کسی که ممکن بود بتواند کمک کند برساند. نام او ایلان ماسک بود.
در پی انتشار این گزارش سخنگوی وزارت خارجه این تماس را خیال بافی دانست و آن را تکذیب کرد. در همین حال ایلان ماسک در پاسخ به فردی که در توئیتر از وی در باره این موضوع و نقش او در آزادی خبرنگار ایتالیایی پرسیده بود در توئیتی کوتاه نوشت که «من یک نقش کوچک ایفا کردم.»
تصویر متن کامل توئیتی که به پاسخ ایلان ماسک انجامید