فکرشهر: یورو نیوز نوشت: اینکه مصرف تخممرغ برای سلامتی مفید است یا خیر، دههها مورد بحث بوده است. تخممرغ سرشار از مواد مغذی مفید ازجمله پروتئین باکیفیت بالا است. اما نگرانیهای مکرر درباره میزان کلسترول آن و تأثیر آن بر بیماریهای قلبی، همیشه موضوعی بحثبرانگیز بوده است.
یک پژوهش تازه نشان داده است که خوردن تخممرغ در هفته بهطور قابلتوجهی خطر مرگ به هر علتی، بهویژه خطر مرگ و میر به دلیل بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. این تأثیر حتی در افرادی که کلسترول بالا دارند نیز مشاهده شده است.
این پژوهش تازه به سرپرستی محققان دانشگاه موناش استرالیا، موضوع مصرف تخم مرغ را مورد بررسی قرار داده و به طور خاص ارتباط آن با مرگ ناشی از بیماری قلبی در افراد مسن را بررسی کرده است، حوزهای که هنوز تحقیقات کافی در مورد آن انجام نشده است.
تخممرغ منبع غنی از مواد مغذی است
هالی وایلد، دانشجوی دکترا و مدرس در دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه موناش و نویسنده اصلی این مطالعه، اظهار داشت: «تخممرغ یک ماده غذایی غنی از پروتئین و حاوی مواد مغذی ضروری مانند ویتامینهای گروه B، فولات، اسیدهای چرب غیراشباع، ویتامینهای محلول در چربی (E، D، A و K)، کولین و عناصر معدنی و ریزمغذیهای متعددی است.»
وی افزود: «تخممرغ همچنین یک منبع پروتئینی در دسترس برای سالمندان محسوب میشود. تحقیقات نشان دادهاند که سالمندانی که دچار افت فیزیکی و حسی ناشی از افزایش سن هستند، تخممرغ را به عنوان منبع پروتئینی ترجیحی خود انتخاب کنند.»
تحلیل دادههای سالمندان در استرالیا و آمریکا
محققان دادههای ۸۷۵۶ فرد بالای ۷۰ سال از استرالیا و ایالات متحده را که در مطالعهای به نام «مطالعه طولی سالمندان ASPREE (ALSOP)» شرکت داشتند، مورد بررسی قرار دادند.
سپس ارتباط بین مصرف تخممرغ و مرگومیر ناشی از همه عوامل و مرگهای ناشی از بیماریهای قلبی-عروقی و سرطان بررسی شد. در این تحلیل، محققان عوامل مختلف از جمله ویژگیهای جمعیتی، وضعیت سلامتی، عوامل بالینی و کیفیت کلی رژیم غذایی را در نظر گرفتند. دوره پیگیری نزدیک به شش سال بود.
رابطه مصرف تخم مرغ و خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی-عروقی
نتایج نشان داد که افرادی که بهطور هفتگی (یک تا شش تخممرغ در هفته) تخممرغ مصرف میکردند، در مقایسه با کسانی که هرگز یا به ندرت تخممرغ میخوردند:
۲۹٪ کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی-عروقی بودند.
اما ارتباط معناداری بین مصرف تخممرغ و مرگ ناشی از سرطان یافت نشد.
نتایج نشان داد که افرادی که رژیم غذایی با کیفیت متوسط یا بالا داشتند و بهطور هفتگی تخممرغ مصرف میکردند، بهترتیب ۳۳٪ و ۴۴٪ کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی-عروقی قرار داشتند.
محققان تأکید کردند: «نتایج اصلی ما در مورد کاهش مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبی-عروقی، حتی در افرادی با کیفیت رژیم غذایی متوسط تا بالا نیز حفظ شد. همچنین مشخص شد که داشتن رژیم غذایی با کیفیت بالا میتواند نقش محافظتی بیشتری در این رابطه ایفا کند.»
مصرف تخممرغ در افراد دارای کلسترول بالا چقدر مفید است؟
بر خلاف برخی از مطالعات قبلی، این تحقیق نشان داد که حتی در افرادی که دچار کلسترول بالا یا چربی خون ناسالم (دیسلیپیدمی) هستند، ارتباط بین مصرف هفتگی تخممرغ و کاهش خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی-عروقی همچنان برقرار است.
هالی وایلد توضیح داد: «تحقیقات قبلی نشان دادهاند که در افراد دارای کلسترول بالا، مصرف تخممرغ ممکن است خطر مرگ را افزایش دهد. به همین دلیل، ما این ارتباط را در افراد مبتلا به دیسلیپیدمی نیز بررسی کردیم.»
نتیجه آنکه در میان افراد دارای کلسترول بالا، آنهایی که هفتگی تخممرغ مصرف میکردند، در مقایسه با کسانی که به ندرت یا هرگز تخممرغ نمیخوردند، ۲۷٪ کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی-عروقی بودند.
این یافتهها نشان میدهد که در جمعیت مورد بررسی، وجود کلسترول بالا لزوماً خطرات مرتبط با مصرف تخممرغ را افزایش نمیدهد.
در نهایت روزی چند تخم مرغ بخوریم؟
انجمن قلب آمریکا (AHA) توصیه میکند که افراد سالم میتوانند روزانه یک تخممرغ کامل مصرف کنند و سالمندان با کلسترول طبیعی میتوانند روزانه دو تخممرغ بخورند.
راهنمای رژیم غذایی استرالیا و بنیاد قلب استرالیا نیز توصیه میکنند که افراد دارای کلسترول طبیعی میتوانند تا هفت تخممرغ در هفته مصرف کنند.
در جمع بندی نتایج محققان نشان میدهد که مصرف تا شش تخممرغ در هفته میتواند خطر مرگومیر ناشی از تمام عوامل و بیماریهای قلبی-عروقی را در سالمندان کاهش دهد. این یافتهها میتوانند به تدوین دستورالعملهای غذایی مبتنی بر شواهد برای سالمندان کمک کنند.