فکرشهر: در آستانه سفر رئیس جمهور و اعضای دولت چهاردهم به استان بوشهر، مردم شهرستان ساحلی گناوه انتظار دارند، بخشی از مطالبهها و خواسته هایشان از جمله افزایش شمار سفرهای ملوانی دریانوردان و لنجداران به کشورهای حاشیه خلیج فارس تحقق یابد.
به گزارش فکرشهر از ایرنا، گناوه به عنوان بزرگترین بندر در زمینه مبادلات مرزی و بازرگانی سنتی ایران در استان بوشهر شناخته میشود و اهمیت زیادی در فعالیتهای دریایی و تجاری کشور دارد و به عنوان یکی از مهمترین دروازههای تجارت دریایی ایران عمل میکند.
این بندر گناوه در حاشیه خلیج فارس واقع شده و دسترسی آسان به آبهای بینالمللی و شهرهای بزرگ تجاری در منطقه را فراهم میکند و این ویژگی باعث میشود تا این شهرستان ساحلی نقطه عطفی برای تجارت دریایی باشد.
منطقه گناوه با دارابودن سواحل زیبا و ارتباط نزدیک با دریا، یکی از نقاط کلیدی در اقتصاد و گردشگری استان بوشهر به شمار میآید.
در حالیکه معیشت و اقتصاد مردم این منطقه از دیرباز به شدت به دریا و فعالیتهای دریایی و سفر به کشورهای همسایه خلیج فارس از جمله بندر دبی در امارات متحده عربی وابسته است، چندسالی است به دلیل دستورالعملهایی که از مرکز کشور صادر شده امکان تردد شناورها را مختل و حتی از یک سال پیش تاکنون مجوز یک سفر هم به آنها داده نشده است.
برداشتن محدودیت و افزایش سفرهای شناورهای تجاری و باری میتواند تأثیر مثبتی بر زندگی معیشتی و اقتصادی ساکنان این منطقه که هیچ شغلی بجز دریانوردی و صیادی ندارند، داشته باشد.
معیشت و اقتصاد عمده مردم این منطقه با دریانوردی گره خورده است به گونهای که بخش عظیمی از جمعیت این شهرستان از بازاری گرفته تا ملوان و کارگر و وانت بارها از همین طریق امرار معاش میکنند.
لنجداران و ملوانان باری و بازاریان گناوه که درآمد و مایحتاج زندگی خودرا از طریق سفر شناورها به کشورهای حوزه خلیج فارس تامین میکنند، بیش از یک سالی است که به علت قطع سفرهای دریایی، با مشکلات جدی مواجه شده اند و باعث شده تا ارتزاق آنها دچار اخلال جدی شود.
ملوانان و لنجداران این دیار معتقدند که با افزایش بیش از یک سفر در طول سال، میتوان باعث زمینه سازی رونق تجارت و بهبود معیشت این قشر و دیگر مشاغل مرتبط با آن خواهد شد و امیدوارند در دور دوم سفر رئیس جمهور به استان بوشهر تحقق یابد.
مطالبات ملوانان و مردم گناوه برای افزایش سفرهای شناورهای تجاری و باری بهمنظور بهبود معیشت و اقتصاد در این منطقه به طور کامل منطقی و ضروری به نظر میرسد.
با انجام اقدامات موثر از جمله تعدد سفرهای دریایی، میتوان امیدوار بود که زندگی مردم به تدریج بهبود یابد و فرصتهای جدیدی در دسترس آنها قرار گیرد.
به رغم اینکه بسیاری از اهالی گناوه به شغلهای دریانوردی و تجارت دریایی مشغول هستند در این مشاغل فشارهای زیادی را متحمل میشوند، اما سه چهار سالی است که کاهش و حتی تعطیلی یک ساله اخیر سفرهای دریایی فشار مضاعفی بر آنها وارد کند.
کاهش سفرهای شناورهای تجاری و باری منجر به محدودیت در فرصتهای شغلی و درآمدی برای مردم این منطقه شده است که افزایش سفرهای دریایی، فرصتهای شغلی جدیدی در زمینههای مرتبط با حمل و نقل، خدمات و پشتیبانی دریایی ایجاد خواهد شد.
همچنین میتواند تجارت محلی را تقویت و به بهبود دسترسی به بازارها و افزایش صادرات محصولات از کشور کمک کند.
مجوز جدید سفر لنجها با وجود مصوبه کالای همراه ملوان کار ساز نیست
لنجداران و بازاریان این منطقه از یک سال پیش تاکنون پیگیریهای وافری برای اخذ مجوز از مسئولان مربوطه در مرکز کشور انجام داده اند، اما مجوزی برای آنها صادر نکرده اند تا اینکه خبرهایی در چندروز اخیر در محافل و رسانهها پیچید که قرار است در سفر هفته جاری رئیس جمهور، خبرهای خوشی به دستشان برسد.
با این اوصاف، اما مردم این منطقه از خبری که بدستشان رسیده زیاد خوشحال نیستند، زیرا که معتقدند صدور مجوز سفر در صورتی تاحدودی خواسته چندین ساله شان را برآوره میکند که مشروط بر اجرایی نکردن مصوبه جدید کالای همراه باشد در غیر این صورت هیچ سود و منفعتی برای آنها نخواهد داشت.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار بوشهر گفت: در آستانه سفر رئیس جمهور و هیات دولت به بوشهر مجوز سفر لنجهای ساماندهی شده در رویه ملوانی این استان برای واردات کالای ته لنجی صادرشد.
احسان جهانیان روز شنبه در نشست بررسی روند آییننامه اجرایی سامانه کالای همراه ملوان و تهلنجی افزود: در آستانه سفر رئیس جمهور و هیات دولت به استان بوشهر، مجوز سفر لنجهای ساماندهی شده در رویه ملوانی بر اساس قانون ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی و ایجاد اشتغال پایدار مرزنشینان و ساحلنشینان صادر شد.
وی یادآور شد: بر اساس این مصوبه شناورها میتوانند از ۲۳ بهمن تا پایان مرداد ۱۴۰۴ نخستین سفر خود را بر اساس رویه جدید، برای واردات کالای تهلنجی انجام دهند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار بوشهر بیان کرد:، اما شناورها مکلف هستند کالای تجاری مجاز وارداتی از لیست اقلام ۹۷ گانه در گمرک اظهار کنند.
این خبر در حالی انتشار یافت که تعدادی از بازاریان، ملوانان و لنجداران بندرهای گناوه، دیلم و ریگ در جلسه روز گذشته با حضور نماینده حوزه انتخابیه یکی از نگرانیهای خود را نسبت به مصوبه جدید ابراز کردند.
آنها در این جلسه گفتند: صدور مجوز انجام شده سفر لنجها که مشروط به الزام مصوبه جدید کالای همراه ملوان است، نه تنها موجب تقویت معیشت مرزنشینان نخواهد شد بلکه معیشت و اقتصاد آنها را دچار زیان زیاد و ورشکستگی خواهد کرد.
نماینده بازاریان که در این جلسه حضور داشت، گفت: نمایندگان لنجدار و بازاری گناوه و دیلم و بندرریگ خواستار جلوگری از اجرایی شدن مصوبه کالای همراه ملوان هستند.
افضل دهداری بیان کرد: در نشستی که پیشتر با نماینده مردم شهرستانهای بوشهر، گناوه و دیلم در مجلس شورای اسلامی و نمایندگان لنجداران و بازاریان بنادر دیلم، گناوه و ریگ برای ارائه دیدگاه و راهکارهای مناسب راجع به مسائل و مشکلات پیش رو کسبه و لنج داران برگزار شد.
به درخواست این نماینده مجلس تمامی مسائل و مشکلات و راه حلهای کارشناسی تشریح شد.
عمده مشکلات ایراد شده توسط حاضران پیرامون مصوبه جدید کالای ملوانی، عدم اعطای مجوز سفر تجاری شناورها، میزان و شیوه محاسبه کالای همراه ملوان که منتج به ورشکستگی بازاریان و لنج داران بود.
همچنین اعضای حاضر از نماینده مجلس خواستند بنا بر اولویت و فوریت، این مصوبه با توجه به مشکلاتی که دارد اکنون تا زمان برطرف شدن ابهامات نهایی، اجرایی نشود، محدودیت سفر شناورها برداشته شود و یک کارگروه متشکل از نمایندگان بازاریان و لنجداران هر سه بندر با حضور نمایندگان کمسیون اقتصادی و امنیتی مجلس، کارگروه ماده ۱۲، استاندار و نماینده گمرگ بوشهر و سایر مسولان ذیربط تشکیل تا با در نظر گرفتن معیشت و ارتزاق مردم باعث شود مشکلات موجود جامعه بندر نشینان برطرف شود.
یکی از لنجداران گناوه گفت: عمده مردم این منطقه ساحل نشین زندگی و معیشت خود را تنها از طریق سفرهای دریایی در شرایط سخت و مشتقت بار به کشورهای خلیج فارس میگذارند و درصورتیکه فرصتهای شغلی دیگر داشتند ناچار نبودند از این طریق کسب درآمد کنند.
ناصر ابراهیمی پور اظهار داشت: از اواخر پارسال تاکنون، هیچگونه مجوزی به لنجها برای انجام سفر دریایی ملوانی داده نشده و شناورهای موجود که بیش از ۶۰۰ فروند هستند در اسکلههای مستقر و پهلوگیری و بلاتکلیف مانده و تنها فقط هزینه تعمیر و نگهداری را پرداخت میکنند و در طول سال تا این لحظه فاقد هرگونه درآمد بوده اند.
وی افزود: درصورتی که تعداد سفرهای دریایی بیشتر شود میتواند ازسویی کمک شایانی در بهبود ممردرآمد آنها و تامین مایحتاج خانواده هایشان باشد و از سوی دیگر نرح حمل و کرایه جا به جایی کالا توسط شناورها را از کشورهای خلیج فارس با درصد زیادی کاهش دهد.
یکی از ملوانان گفت: در این شهرستان بجز دریا، فرصت و زمینه برای کسب و درآمد مردم وجود ندارد و اگر نتوانند در سال بیش از یک سفر انجام دهند فشار مالی و اقتصادی زیادی بر آنها وارد خواهد شد و درمنطقه بیکاری را ارمغان خواهد آورد.
حمید دریساوی اضافه کرد: اکنون بیش از یک سال است که نتوانستم با شناورها بخاطر محدودیت سفر کنم، این مساله حاد باعث شده تا به ناچار به دیگر مشاغلی که پایدار نیستند و آخر و عاقبتی ندارد، روی آورم و این شرایط زندگی و نان خوردن را بر خانواده ام بسیارسخت و دشوار کرده است.
رئیس هیات مدیره تعاونی لنجداران گناوه، سفرهای استانی رئیس جمهور را در هر منطقهای از کشور مایه خیر و برکات دانست و گفت: مردم این دیار معتقدند که در سفر رئیس جمهور به استان بوشهر، به واسطه وابسته بودن شغل ۸۰ درصد ساکنان آن به دریا شاهد تصمیمها و مصوبات خوبی در این زمینه باشند.
جعفر روستایی تاکید کرد: مجوزی که بتازگی قرار است برای سفرهای دریایی شناورها داده شود مشروط بر تعهد به اجرای مصوبه جدید کالای همراه ملوان است که عمل کردن در این مقطع به هیچ وجه قابل قبول نیست، زیرا که اجرای آن اقتصاد و اشتغال این منطقه را دچار ورشکستگی شدید خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه قانون جدید کالای همراه ملوان بدون نظر و دیدگاه صاحبنظران و مردم این منطقه مصوب و اتخاذ شده و باید مجدد بازنگری و اصلاح شود، افزود: در این زمینه پیگیریهای زیادی اعم از حضوری و مکتوب با نماینده مجلس و استاندار صورت گرفت و حتی قول داده شد که مجوز یک سفری که اخیر صادرشده منوط به قانون جدید تا زمانی که بسترها و زیرساختهای بندری فراهم نشود، نباشد، اما به آن عمل نشد.
روستایی ادامه داد: اقلامی که در مصوبه جدید اجازه ورود از طریق ته لنجی داده شده در بازار این منطقه با هفت هزار مغازه امکان پذیر نبوده و برای آنها قابل پذیرش و قبول نیست و اقلامی باید در آیین نامه آورده میشد که مایحتاج بازار و مردم این منطقه و حتی هموطنان را تامین میکرد.
رئیس هیات مدیره تعاونی لنجداران گناوه بیان کرد: مصوبه زمانی قابل اجرا است که زیرساختهای بندری و تجهیزات تخلیه و بارگیری کالا این منطقه فراهم باشد در حالی که اکنون اسکله این بندر تنها ۱۰۰ متر است.
وی گفت: مجوز سفرهای دریایی بعد از یک سال ممنوعیت تردد شناورها، در صورتی توسط شناورها عملیاتی میشود که ورود کالای همراه ملوان طبق روال قبل و سنتی صورت گیرد در غیر این صورت این مجوز برای مردم قابل پذیرش نیست و شناورها سفر نخواهند کرد.
روستایی یادآورشد: اجرای این مصوبه جبران هزینههای سرسام آور هر سفر، گازوئیل با نرخ هر لیتر ۴۵ هزار تومان، تورم و روند صعودی دلار و درهم را به هیچ وجه نخواهد کرد و به هیچ وجه مقرون بصرفه نیست.
سرپرست فرمانداری گناوه در دیدار اخیر خود با معاون وزیر و سرپرست سازمان بنادر و دریانوردی کشور اظهارداشت: تعدد سفرهای دریایی شناورها علاوه بر اینکه رضایتمندی بیشتر مردم را درپی دارد در بهبود معیشت و اقتصاد این منطقه تاثیر بسزایی ایفا خواهد کرد
دانیال اسفندیاری با بیان اینکه دغدغه بیشتر مردم این منطقه بازار و دریا است، افزود: بازار گناوه بطور مستقیم مرتبط با سفر شناورها دارد و باید به این موضوع نگاه و توجه خاصی شود.
سرپرست فرمانداری گناوه بیان کرد: باتوجه به اینکه عمده مردم این منطقه از دیرباز تاکنون دریانورد بوده اند و ازطریق فعالیت شناورها به امرار و معاش میپردازند، ضرورت دارد که به آنها کمک کنیم.
وی ادامه داد: مردم این منطقه همواره در دفاع و حراست از انقلاب از جان و مال خود گذشتند که نمونه بارز آن دوران دفاع مقدس است.
سرپرست فرمانداری گناوه اضافه کرد: امیدواریم در سفر دکتر پزشکیان به استان بوشهر خبرهای مسرت بخشی در این راستا بشنویم.
معاون وزیر راه و شهرسازی و سرپرست سازمان بنادر و دریانوردی هم گفت: رئیس جمهور در سفر خود به استان بوشهر خبرهای خوشی در این زمینه دارند.
بندرگناوه از بنادر تجاری استان بوشهر دارای بیش از حد ۷۰۰ فروند شناور سنتی فعال است و هر شناور بین ۵ تا ۸ ملوان دارد.