فکرشهر: مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: با توجه به گرم شدن تدریجی هوا، کاهش رطوبت نسبی و آغاز فصل وزش بادهای گرم و خشک در استان به تدریج شهرستانهای مختلف استان در معرض فعالیت کنههای تارعنکبوتی خرما قرار میگیرند.
به گزارش فکرشهر به نقل از ایسنا، احمد سبحانی شنبه ۱۶ اردیبهشت در جمع خبرنگاران اظهار کرد: این آفت در صورت تشخیص بموقع فعالیت و مبارزه به موقع خسارت مشهودی به میوه نخیلات نمیزند اما چنانچه فعالیت آفت به موقع تشخیص داده نشده و سمپاشی با سموم مناسب انجام نشود خسارت غیرقابل جبرانی هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی به محصول خرما وارد میکند.
وی افزود: کنههای تار عنکبوتی خرما از شیره بافت برگهای جوان و بخصوص میوههای نارس خرما تغذیه میکند و در اثر تغذیه آن رنگ طبیعی برگ و میوهها تغییر یافته و به رنگ خاکستری مایل به سفید و یا زرد کمرنگ در میآید. اندازه میوههای آسیب دیده کوچک مانده و با خروج مواد قندی و شیره نباتی از آن پوست میوه نیز سخت و خشک میشود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر تصریح کرد: کنهها برای حفاظت و انتقال خود از یک نقطه به نقطه دیگر تار میتنند و در امتداد تارها تخمریزی میکنند و در زیر تارها به فعالیت میپردازند. هنگام طغیان آفت خوشههای خرما منظرهای غبارآلود به خود گرفته و میوهها به رنگ قرمز تیره در آمده و چروکیده و نامرغوب میشوند.
سبحانی بیان کرد: شروع فعالیت کنه تارتن خرما بستگی به دما و رطوبت نسبی دارد؛ افزایش دما و کاهش رطوبت نسبی هوا به همراه وزش بادهای گرم باعث شروع فعالیت کنههای تارتن خرما میشود. با پایش دما، رطوبت و بررسی خوشهها و همچنین استفاده از تجربههای محلی میتوان شروع فعالیت را معین کرد. در کنترل این آفت شروع فعالیت بسیار مهم است. تا قبل از شروع فعالیت سمپاشی پیشگیرانه توصیه نمیشود. برای کنترل شیمیایی میتوان به محض مهاجرت کنههای بالغ از تاج درخت به سمت خوشه ها، از سموم کنهکش اختصاصی نظیر فن پیروکسیمیت (اورتوس)، بروموپروپیلات (نئورون)، هگزیتیازوکس (نیسورون)، اسپیرودیکلوفن (انویدور) یا کنهکش عمومی نظیر فنپروپاترین (دانیتل) و آبامکتین (ورتیمک) استفاده کرد.
وی ادامه داد: به دلیل تعدد نسل کنههای تارتن و برای پیشگیری از بروز پدیده مقاومت، نکته بسیار مهم در کنترل مطلوب کنه ها، رعایت تناوب در سموم مصرفی است.