فکرشهر: فایننشال تایمز در مطلبی به قلم جان پل راتبون، مکس سدون و جیمز کینگ نوشت: تعداد معدودی از مقامات اطلاعاتی غربی میگویند که انجام چیزی شبیه به حمله پیجری اسرائیل را تایید میکردند.
به گزارش فکرشهر از انتخاب، در ادامه این مطلب آمده است: اوایل سال جاری، گروهی از مقامات اجرایی اسرائیلی پس از دیدن اینکه چگونه پیجرهای منفجر شده، هزاران شبه نظامی حزب الله و غیرنظامی را در لبنان کشته یا معلول کرده است، در حال و هوای پرشوری بودند.
این گروه از مقامات اسرائیلی سپس با یک رئیس سابق یک سازمان جاسوسی اروپایی ملاقات کردند. این رئیس سابق اطلاعاتی به جای کف زدن برای مدیران اجرایی به خاطر عملیات اسرائیل، با یک ارزیابی بی رحمانه، روحیه بالای آنها را پایین آورد.
این رئیس سابق سازمان جاسوسی در یک کنفرانس تجاری به آنها گفت: عملیاتها باید "ضروری و متناسب" باشند تا از نظر قانونی در این کشور تایید شوند. از این منظر پیجرهای منفجر شده "معیارهای من را برآورده نکردند. "
انفجار همزمان هزاران پیجر الکترونیکی حزب الله در ۱۷ سپتامبر، که بازسازی اسب تروا برای عصر دیجیتال تلقی میشود، باعث ایجاد بحث گستردهای در میان مقامهای امنیتی کشورهای غربی شده و آنها را با دو سوال اساسی در مورد جاسوسی مدرن مواجه کرده است: آیا سیستمهای ارتباطی خود آنها نیز به طور مشابهی در برابر رهگیری آسیب پذیر هستند؟ و با توجه به اینکه حمله پیجر منجر به کشته شدن ۳۷ نفر، از جمله حداقل چهار غیرنظامی، دو کودک، و زخمی شدن حدود ۳۰۰۰ نفر شد آیا آنها هرگز انجام عملیاتی مشابهی را تایید میکردند؟
در مصاحبه با بیش از دوازده مقام ارشد امنیتی فعلی و سابق از چهار متحد مهم غربی اسرائیل، همه اذعان داشتند که حمله پیجر شاهکار خارق العادهای از جاسوسی بود. اما تنها سه نفر گفتند که انجام اقدام مشابهی را تایید میکردند.
یکی از آنها گفت این یک اقدام رویه خطرناک ایجاد میکند که بازیگران غیردولتی مانند تروریستها یا مجرمان ممکن است از آن استفاده کنند. نگرانی دیگر در مورد نحوه قاچاق پیجرهای مملو از مواد منفجره در سراسر اروپا و خاورمیانه بود که خطری برای اموال و جان انسانها در طول مسیر ایجاد میکرد.
لئون پانتا، رئیس سابق سیا، حتی در یک مصاحبه تلویزیونی حمله پیجر را "نوعی تروریسم" توصیف کرد. مقامات دیگر نیز دیدگاه مشابهی در مورد اقدامی داشتند که برخی با طنزی سیاه به آن لقب «عملیات پیجر شوم» داده اند.
یک رئیس سابق اطلاعاتی گفت: "این دقیقاً همان نوع عملیاتی بود که روسها انجام میدادند. " "من فکر نمیکنم هیچ سرویس اطلاعاتی غربی دیگری حتی چنین عملیاتی را که هزاران نفر را معلول کند مد نظر قرار دهد. "
یک مقام ارشد دفاعی نیز گفت: "من جسارت را دوست دارم، اما در کل عملیات را تأیید نمیکردم، زیرا کاملاً هدفمند نبود. " "این احتمال وجود داشت که پیجرها، به عنوان مثال، کودکی را که تصادفاً آن را نگه داشته بود، بکشند. "
یکی دیگر از مقامات ارشد اطلاعاتی سابق گفت: "این یک عملیات خارق العاده بود - حتی اگر بسیاری از کشورهای غربی آن را قتل بدانند. " "وزارتخانههای دفاع در سراسر جهان اکنون از خود میپرسند: چگونه از خود در برابر خرابکاریهای مشابه محافظت کنیم؟ "
افراد مطلع از این عملیات میگویند که این عملیات ناشی از یک ماده منفجره پلاستیکی کوچک، اما قوی بود که در باتری پیجرها پنهان شده بود و یک چاشنی نامرئی در اشعه ایکس که از راه دور فعال میشد.
اسرائیل در ابتدا هرگونه دخالت در این حمله را انکار کرد، اما چند هفته پس از وقوع آن، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به لوموند گفت که شخصاً این عملیات را تایید کرده است.
این عملیات بخشی از عملیاتهای دیگر سرویس اطلاعات خارجی اسرائیل، موساد است. در سال ۱۹۷۲، ماموران اسرائیلی تلفنی را که با مواد منفجره کار گذاشته بودند، منفجر کردند، که توسط نماینده سازمان آزادیبخش فلسطین در پاریس استفاده میشد. محمود حمشاری، در این حمله یک پایش را از دست داد و بعداً درگذشت. در سال ۱۹۹۶، آنها این حقه را برای یحیی عیاش، بمب ساز ماهر حماس تکرار کردند.
یک تفاوت مهم حمله پیجر ۲۰۲۴ مقیاس آن بود. علاوه بر این، روز بعد، مجموعه دیگری از انفجارها - این بار واکی تاکیهای تله گذاری شده مورد استفاده عوامل حزب الله - منجر به کشته شدن ۲۰ نفر و زخمی شدن ۴۵۰ تن دیگر شد.
در خارج از منطقه، این عملیات نگرانیهای فوری در مورد خطر عملیات خرابکاری تقلیدی را ایجاد کرده است.
سر الکس یانگر، رئیس سابق سرویس اطلاعات خارجی بریتانیا MI۶، هشدار داد که این حمله یک "زنگ بیدارباش" در مورد آسیب پذیری زنجیرههای تامین غربی بود.
او گفت: "از آنجایی که زنجیرههای تامین نامرئی هستند، ما به آنها توجهی نداریم. " "اما غرب باید به درستی خطرات ذاتی متوجه زنجیرههای تامین را ارزیابی کند و آنها را در کنار سایر خطرات مانند هوش مصنوعی، پهپادها و جنگ سایبری قرار دهد. "
این خطرات شامل این احتمال است که زنجیرههای تامین توسط تروریستها رهگیری شوند، نکتهای که توسط کن مک کالوم، رئیس سرویس اطلاعات داخلی بریتانیا MI۵ به آن پرداخته شده است.
مک کالوم در یک کنفرانس مطبوعاتی در ماه اکتبر، در پاسخ به سوالی در مورد عملیات پیجرها، پاسخ داد که یک جنبه مهم از کار MI۵ این است که "از جایی که تروریسم ممکن است به آن برسد جلوتر باشد".
خرابکاری در زنجیره تامین و ترورها به قدمت خود عملیاتهای جاسوسی هستند. ارتشهای قرون وسطی از جاسوسها برای عمل کردن بهعنوان بازرگانان برای کشف اینکه دشمنانشان چه میخرند استفاده میکردند. به گفته کالدر والتون، تاریخدان جاسوسی، آنها همچنین منابع آب را مسموم میکردند.
اخیرا در جلسهای در واشنگتن، گروهی از مقامات آمریکایی نگران بودند که اگر اسرائیل بتواند وسایل الکترونیکی پیش پا افتادهای مانند پیجرها را تله گذاری کند، طیف وسیعی از فناوریهای غیرنظامی چینی - مانند وسایل نقلیه الکتریکی، پنلهای خورشیدی، توربینهای بادی و تقریباً هر چیزی که باتری دارد - نیز میتواند به سلاح تبدیل شود.
والتون گفت: "دنیای دیجیتال جدید امکانات غیرقابل تصوری را برای خرابکاری فراهم میکند. ".
اما همه مقامات مصاحبه شونده معتقد نبودند که این عملیات نامتناسب یا غیرضروری بوده است. یکی از این مقامات به صراحت گفت: "ذات جنگ خشونت است. "
یانگر گفت، وی این حمله را استفاده بی رویه از خشونت نمیداند، زیرا پیجرها توسط عوامل حزب الله استفاده میشد و اسرائیل در جنگ با این گروه شبه نظامی بود.
یکی از مقامات ارشد امنیتی غربی تا آنجا پیش رفت که آن را "یک عملیات بسیار زیبا" نامید و افزود، "من به این عملیات حسادت میکنم". این مقام گفت کشورهای غربی ممکن است از بی توجهی آشکار اسرائیل به تلفات غیرنظامیان ناشی از این حمله ناراحت شوند، اما این در مقایسه با خشونتی که ارتش اسرائیل به غزه و لبنان حمله کرده بود، کم رنگ بود.
این مقام افزود: "آنها [اسرائیلی ها]روشهای خاص خود را برای ارزیابی آن - و آستانه متفاوتی دارند. "
آنچه به نظر میرسد واضح است این است که قتلهای هدفمند به گونهای در عملیاتهای امنیتی اسرائیل محوریت دارند که در میان متحدان غربی وجود ندارد، جایی که تلفات غیرنظامیان در زمان جنگ به طور گستردهای غیرقابل قبول تلقی میشود.
به گفته رونن برگمن، نویسنده تاریخ ترورهای اسرائیل، تنها در ۱۷ سال اول این قرن، اسرائیل بیش از ۲۰۰۰ عملیات کشتار هدفمند انجام داده است. در همین مدت، ایالات متحده کمتر از یک پنجم این میزان را مجاز کرده است.
جان رین، مشاور ارشد موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک گفت: «محاسبات امنیتی اسرائیل با محاسبات غرب متفاوت است. "آنها در یک منطقه خشن زندگی میکنند و از این بابت وحشی شده اند. تنها نکته مثبت این است که اسرائیل از این موضوع آگاه است. نگرانی این است که به نظر میرسد اسرائیل اهمیت کمتری به این مسئله میدهد.»
چنین ملاحظاتی این سوال را بی پاسخ میگذارد که آیا یک سازمان اطلاعاتی غربی نسخه خود از عملیاتی مشابه عملیات پیجر شوم تایید میکرد یا خیر.
همانطور که یکی از مقامات اظهار داشت: "اگر دولت ما نیز با تهدید وجودی مشابهی روبرو بود که اسرائیل با آن روبرو است، چه میکردیم؟ پاسخ این است که همه چیز بستگی به شرایطی دارد که تا زمانی که به آن نرسیم نمیتوانیم پیش بینی اش کنیم. "