فکرشهر: جشنهای متعددی از سوی شرکتهای پتروشیمی در شهر جم برگزار میشود ولی مردم شهرستان جم از حضور در این برنامهها بیبهرهاند و کسی جایی به آنها در این مراسم و جشنها نمیدهد.
به گزارش فکرشهر به نقل از مهر، شهرستان جم که در جنوب استان بوشهر واقع شده است به دلیل آب و هوای مناسب میزبان پرسنل صنایع نفت و گاز و پتروشیمی قطب انرژی کشور است.
بر اساس آمارها نیمی از جمعیت شهر جم غیر بومی بوده که اغلب در شهرکهای جدا از مردم بومی ساکن هستند.
شرکتها و صنایع مستقر در منطقه امکانات بهداشتی، تفریحی و ورزشی بسیار خوبی برای پرسنل شهرکی خود فراهم کردهاند در حالی که مردم بومی از همه این امکانات محرومند.
با این حال این فعالان نفت و گاز و پتروشیمیها به وظایف خود در قبال مسئولیتهای اجتماعی مناطق پیرامون هیچ توجهی ندارند.
پتروشیمیهای مستقر در منطقه با هزینههای میلیونی جشنها و مراسم شادی در شهرکها برای پرسنل خود برگزار میکنند و با تبعیض زیاد سهم نشاط و شادابی مردم بومی را پرداخت نمیکنند.
حتی در هفتههای اخیر تعداد زیادی مراسم با حضور هنرمندان و خوانندگان معروف کشوری برگزار کردهاند، اما سهم شهروندان جمی از آن فقط تماشا کردن این برنامهها از لایو اینستاگرام دوستان شهرک نشین خود بوده است.
بیتوجهی به مسئولیت اجتماعی
فعال سیاسی اجتماعی شهرستان جم ر اظهار داشت: نکته مهم در بحث مسئولیتهای اجتماعی این است که این امر بیش از آنکه تحمیلی باشد میبایست به صورت یک امر آگاهانه به آن عمل شود.
مصطفی هاشمی نژاد با بیان اینکه شرکتها و بنگاههای اقتصادی زیادی در دنیا وجود دارد که علاقمندی خودجوش برای انجام مسئولیتهای اجتماعی در محیط پیرامون خود دارند افزود: به نظر میرسد مدیران پتروشیمی هنوز به آن باور نرسیدهاند که توجه به محیط پیرامون باعث ایجاد بستری امن و آرام برای توسعه صنعت پتروشیمی تبدیل خواهد شد.
این فعال اجتماعی تصریح کرد: مردم شهر جم قبل از حضور کارکنان پتروشیمیها به همراه خانوادههای خود، از کمبود فضای آموزشی رنج میبردند، چه رسد به امروزی که هزاران نیروی کار از پتروشیمی در شهر جم ساکن شدهاند.
وی اضافه کرد: آنها با خرید مسکن و توقف شهرک سازی حالا از زیر بار هزینههایی چون احداث زیرساختهای ورزشی، رفاهی، تفریحی، فرهنگی و… کادر حراست، آتش نشان و خیلی هزینههای دیگر راحت شدهاند و همه این خدمات بر عهده نهادهای شهرستان جم افتاده است.
هاشمینژاد خاطرنشان کرد: حال اگر این پتروشیمیها به این مسائل توجه نکنند اولین لطمه به کارکنان خودشان وارد میشود چرا که امروز فرزند کارکنان آنها به جای اینکه در کلاس استاندارد ۲۰ نفری مشغول تحصیل باشد مجبور است در کلاسی درس بخواند که ۴۰ دانشآموز در آن حضور دارد.
وی گفت: شرکتها باید به این باور برسند که توجه به محیط پیرامون لطف در حق مردم بومی منطقه نیست کما اینکه باعث ایجاد بستری امن و آرام جهت توسعه صنایع پتروشیمی تبدیل خواهد شد.
این فعال سیاسی عنوان کرد: متأسفانه مسئولان شهرستان جم به دلیل عدم شناخت از جایگاه حاکمیتی خود نمیتوانند از ابزارهای موجود خود جهت گرفتن امتیاز بهره بگیرند.
تبعیضهای ناروا در حق جمیها
فعال اجتماعی شهرستان جم بیان داشت: تأسیسات عظیم گازی و در رأس آنها پتروشیمیها هیاهویی بس عظیم دارند اگر چه برای مردم بومی و محیط پیرامونی آب نداشتهاند اما برای تعداد زیادی از مدیران و دستاندرکاران مختلف حسابی نان داشتهاند.
محمد جوهری افزود: مشکلات عدیدهای اعم از بیکاری، زیست محیطی، بحران آب و مسکن و گرانی لجام گسیختهای که این صنایع عظیم در جم دامن زدهاند بر هیچکس پوشیده نیست.
وی تصریح کرد: اما عمق فاجعه زمانی مشخص میشود که تعدادی از مدیران ارشد و بالادستی این صنایع با ضعف مدیریت، عدم برنامه ریزی صحیح و علمی و اصولی و از همه بدتر فرار از مسئولیتهای اجتماعی محوله، تیشه به ریشه مردم و محیط پیرامونی و میزبان شایسته زده و نمک بر زخم میپاشند.
جوهری ادامه داد: در زمینه ایجاد فضای شاد و مفرح در سطح شهرستان که حتی میتواند برای پرسنل زحمتکش و خدوم خودشان مؤثر باشد حاضر به همکاری و همراهی و هزینه کردن نیستند.
وی اضافه کرد: آیا ساخت بستری مناسب و فضایی شاد موجب جلوگیری از بسیاری آسیبهای اجتماعی که ممکن است دامنگیر همه به خصوص خانوادههای ساکن در جم شود نخواهد شد.
این فعال اجتماعی با طراح این سوال که پس عمل به تعهدات پیوستهای فرهنگی چه زمانی قرار است اتفاق بیفتد، خاطر نشان کرد: هنگامی که میشود برخی مراسم و جشنها را در جم برگزار کرد و زمینه اتحاد و همدلی فراهم آورد چرا با تبعیضهای ناروا و اختصاصی کردن این مراسم به تنش و کدورت دامن زده میشود؟
وی گفت: آبادانی، یا عوارض اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی دو روی یک سکه حضور نفت در هر سرزمینی است اما با تبعیضهای ناروا سهم جم فقط همان روی سکه عوارض است. آیا این بی توجهیها ضربه زدن به فرهنگ و آسیب رسانی به حوزه فرهنگ نیست.
وی تاکید کرد: امیدوارم اندکی با تأمل و تعمق بیندیشید و راه صحیح را پیشه کرده و با عمل به مسئولیتهای خود از جمله مسئولیتهای فرهنگی بیش از این باعث عذاب این مردم صبور مهمان نواز نشوید.
جوهری بیان داشت: مردمی که با آغوش باز میزبان شما هستند و صد البته که به هیچ وجه دنبال صدقه نیستند و فقط حداقل حقوق حقه خود را از شما بدهکاران طلب میکنند.
محدودیتها قابل پذیرش نیست
فرماندار شهرستان جم اظهار داشت: پتروشیمیها برای برگزاری جشنها و مراسم خود باید اقدام به کسب مجوز کنند.
محمد حسینی با بیان اینکه بررسی و تأیید محتوای مراسم و جشنهای پتروشیمیها بر عهده دستگاه ارشاد است، افزود: ارشاد موظف است پس از بررسی و جمعبندی لازم، مراتب أخذ مجوز به ما اعلام کند.
وی ادامه داد: پتروشیمیها برای بخشی از مراسم و جشنهای خود مجوز گرفتند و طبق توافق انجام شده باید محدودیتی قائل نمیشدند.
حسینی تصریح کرد: پتروشیمیها قبلاً از استان اقدام به کسب مجوز میکردند ولی با ورود فرمانداری پتروشیمیها موظف شدهاند با فرمانداری هماهنگ کنند.
این مقام مسئول با بیان اینکه پتروشیمیها به وظایف خود در بخشی از مسئولیتهای اجتماعی از جمله ساخت و ساز عمل کرده است، خاطر نشان کرد: بیشترین تلاش ما برای کار کردن پتروشیمیها در حوزه زیرساختهای شهرستان است.
شرکتها خانواده کارکنان خود را دعوت میکنند
مسئول روابط عمومی پتروشیمی پازارگاد اظهار داشت: جشنها و مراسمی به بهانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ویژه پرسنل شرکتیها برگزار شده است.
بهرام هنرپرور با بیان اینکه با درخواست شرکتها این جشنها برگزار شده است، افزود: هر شرکت کارکنان خود به همراه خانوادههایشان در این جشنها دعوت کرده است.
وی ادامه داد: هزینه برگزاری این مراسم با توجه با آیتمها متفاوت بوده است.
هنرپرور در پاسخ به این سوال که چرا مردم بومی جم نمیتوانند در این جشنها شرکت کنند، گفت: خود شرکتها باید پاسخگوی سوال باشد.
وی تصریح کرد: جشنها و مراسم با مجوز وزارت ارشاد در سالنهای شهرک پردیس و توحید برگزار شده است.
این مقام مسئول در پاسخ به سوال که برنامه برای برگزاری این جشنها در سطح شهرستان جم دارید، اضافه کرد: مدیر عامل شرکت عملیات غیر صنعتی پازارگاد در جلسات متعدد با تعامل با مناطق شهرستانی پیرامون، گفتهاند ما باید زمانی که تعداد جشنها زیاد است، برای محیط پیرامون برگزار کنیم.
پتروشیمیها مسئول جشنها هستند
مدیر سابق شهرک مسکونی توحید جم اظهار داشت: صفر تا صد برگزاری جشنها و مراسم برگزار شده در شهرک توحید بر عهده پتروشیمیها بوده است.
علی اکبر قره بی گلو افزود: پتروشیمیها با رزرو سالن فرهنگ سرای توحید اقدام به برگزاری چندین مراسم برای پرنسل خود کردهاند.
شهرستان جم امروز با بحرانهای زیادی در بخشهای مختلف دست و پنجه نرم میکند و بخش مهمی از این بحرانها، زاییده استقرار صنایع در این منطقه است.
در کنار اندک مزایای حضور شرکتهای نفت و گاز و پتروشیمی در منطقه، آسیبهایی بزرگی به شهرستان جم وارد شده است که لازم است وزارت نفت و مدیران شرکتهای پایین دستی با عمل به وظایف خود در قبال مسئولیت اجتماعی، بخشی از این آسیبها را جبران کنند.