
فکرشهر: مدیر مهندسی و توسعه شرکت پالایش گاز فجر جم گفت: عملیات مرمت، بازسازی و احیای قنات هزار ساله تاریخی "خبیتو" شهرستان جم که از سال گذشته توسط این شرکت آغاز شده بود، به مرحله پایانی رسیده است.
به گزارش فکرشهر، مهندس سید جعفر طاهری به خبرنگار ایرنا گفت: مرحله دوم عملیات مرمت و احیای این قنات شامل رفع گرفتگی و اصلاح مسیرها به طول ۱۰۰ متر، بازسازی و احداث گالریها و قالبگذاری چاهکها است.
وی اضافه کرد: مرحله دوم مرمت و احیای قنات خبیتو اواخر سال۱۴۰۳ بنا به دستور مدیرعامل پالایشگاه و توسط مدیریت مهندسی و توسعه این شرکت شروع شد.
مدیر مهندسی و توسعه شرکت پالایش گاز فجر جم از کمکهای ادارات تعمیرات، مستغلات و حمل و نقل به خاطر همگرایی در انجام پروژه تقدیر کرد و اظهار کرد: راهنماییهای نهادهای محلی و شوراها و اداره جهاد کشاورزی در نهایی شدن این پروژه بسیار موثر بوده است.
وی طرح بازسازی و احیای قنات خبیتو را گامی مهم در جهت حفظ میراث فرهنگی، بهره برداری پایدار از منابع آب و بهبود شرایط زندگی جامعه پیرامونی شرکت پالایش گاز فجر جم خواند و ادامه داد: این پروژه نمونهای از هماهنگی بین فعالیتهای صنعتی، اقتصادی و ارزشهای اجتماعی و فرهنگی است و میتواند الگویی برای سایر شرکتها و نهادهای مرتبط باشد.
طاهری افزود: در شرایطی که حفظ و نگهداشت منابع آب به عنوان یکی از حیاتیترین اقدامات در سطح ملی از اهمیت ویژهای برخوردار است، مرمت و احیای قنوات به عنوان سامانههای سنتی تامین آب میتواند به کاهش وابستگی به سیستمهای مدرن و مصرف انرژی بالا کمک کند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جم گفت: مرحله نخست مرمت و احیای قنات" خبیتو" با یکهزار سال قدمت یکی از قدیمیترین قناتهای موجود در شهرستان جم است که پس از بی آبی کامل در سال ۱۳۹۸ با اعتبار هفت میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال انجام شد.
رضا رونما افزود: میزان آبدهی این قنات ۱۰ لیتر بر ثانیه است و آب مورد نیاز ۲۰ هکتار اراضی و باغهای روستای "شهر خاص " را تامین میکند.
وی ادامه داد: این رشته قنات دارای ۵۲ حلقه چاه است که سرچشمه آن از کوههای "کوهچر" و تنگه حنا تغذیه میشود.
رونما یادآورشد: مرحله دوم مرمت و احیای این قنات توسط شرکت پالایش گاز فجر جم و با هزینه این شرکت در دست انجام است.