
فکرشهر: مصطفی هاشمی طبا، معاون رییس دولت اصلاحات با تاکید بر این که «مواضع تندروهای داخلی در قبال مذاکره ایران و آمریکا منطبق بر مواضع نتانیاهو است» به خبرآنلاین میگوید: مخالفان مذاکره ایران و آمریکا یکبار بگویند چه آلترناتیوی برای اداره کشور در صورت عدم توافق دارند.»
مذاکرات ایران و آمریکا روز شنبه در دور دوم برگزار میشود، اما هنوز صدای مخالفتهای داخلی از میان برخی فعالان رسانهای و سیاسی و تریبون داران بلند است. برخی از این مخالفین مدعی هستند که به عنوان «حلقه سخت نظام» با هر گونه مذاکره با آمریکا مخالف هستند و انتظار دارند این مطالبه آنها علی رغم تمایل اکثریت مردم و مجوز نظام برای مذاکره، محقق شود.
سید مصطفی هاشمی طبا، معاون رییس دولت اصلاحات در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین تاکید میکند که این طیف باید یکبار مشخص کند که چه آلترناتیوی برای اداره کشور در شرایطی که روابط ایران و آمریکا در وضعیت پر تنش فعلی باقی بماند، دارد.
او همچنین در تحلیل ادبیات و نیت این طیف هشدار میدهد که وضعیت ایران در صورت پیگیری مطالبات تندروهای مخالف مذاکره ایران و آمریکا همان چیزی است که نتانیاهو برای ایران میخواهد.
هاشمی طبا همچنین با طرح و یادآوری موضوعاتی در سیستم حزب الله و حکومت سوریه میگوید نباید مساله نفوذ را دست کم گرفت.
به گزارش فکرشهر، مشروح این گفتگوی خبرآنلاین با مصطفی هاشمی طبا، تحلیلگر سیاسی اصلاح طلب در ادامه میخوانید؛
******
*آقای هاشمی طباء! علی رغم برگزاری دور نخست مذاکرات ایران و آمریکا و این که در شرف برگزاری دور دوم این مذاکرات هستیم، اما کماکان صداهای مخالفان در این رابطه از مجلس و طیفهای سیاسی و چهرههای مختلف شنیده میشود. حتی تایید صریح و رسمی بر این که مجوز مذاکرات از سطوح بالا در کشور صادر شده نیز تاثیری در مخالفت این طیف اقلیت ندارد. موضع گیریهای این طیف را چگونه میبینید؟
هرکسی اگر کوچکترین ادعایی در زمینه مدیریت مسائل مملکتی دارد باید برای مخالفت با هر موضوعی راهکار جایگزین آن را نیز معرفی کند. این طیف هم باید به صراحت بگویند که در صورت عدم مذاکره چه راهکاری برای عبور از شرایط فعلی کشور داریم؟ برای بعد از عدم توافق چه برنامهای داریم؟
من نه به مذاکرات خوش بین هستم نه بدبین، اما آلترناتیو این طیف برای شرایط عدم مذاکره چیست؟ بالاخره باید یک آلترناتیوی داشته باشند که میگویند نه مذاکره نه توافق! نمیشود دست روی دست گذاشت تا اتفاقات ناجوری رخ دهد و هیچ کس هم پاسخگو نباشد. کما این که در مورد بسیاری از مسائل کشور هیچ کسی پاسخگو نیست.
مخالفان مذاکره ایران و آمریکا میگویند ما ولایتمداریم، اما مذاکرات با تدبیر نظام انجام شده است
*مشخصا این طیف میگویند جمهوری اسلامی یکبار در برجام از ناحیه آمریکا ضربه خورده و علاوه بر این آرمانهای جمهوری اسلامی مخالف مذاکره با آمریکا است و ...
اتفاقا کسانی به شدت با مذاکرات مخالف هستند که میگویند ما ولایتمدار هستیم در حالی که این مذاکرات با تدبیر سطوح بالای تصمیم گیری در نظام انجام شده است، بنابر این در عمل با سیاست رسمی نظام که مدعی حمایت از آن هستند مخالف میکنند.
در این دست از تصمیم گیریها ائمه باید الگوی ما باشند. ائمه در این شرایط نفع مردم را در نظر میگرفتند امام حسن (ع) وقتی دیدند مردم تمایل به صلح دارند، این کار را کردند. سنت ائمه ما این رویه و رفتار است؛ حفظ تشیع در عین تامین منافع مردم.
مجوز مذاکرات با آمریکا از رهبری گرفته شده، این حلقه سخت چرا به اسرائیل پاس گل میدهد؟
*این طیف مدعی هستند که حلقه سخت نظامند و باید مطالباتشان در قبال حمایت و دلسوزی که برای نظام دارند محقق شود.
این حلقه سخت کجاست؟ دائم به اسرائیل پاس گل میدهد. از خودشان حرف در میآروند. حلقه سخت آن است که برود مقابل دشمن بایستد. از این حلقه سخت چرا یک نفر به جنگ غزه نرفت؟ در ایران نشسته اند و میگویند غزه جنگ را ادامه دهد. پاسخ بیچارگی مردم غزه را چه کسی میدهد؟
اینها مخالف سیره ائمه عمل میکنند. حلقه سخت باید دو دستی از ولایت دفاع کنند وقتی مجوز این مذاکرات از رهبری اخذ شده چرا مخالفت میکنند. اینها حرف است. این افراد منافع دیگری دارند نه به فکر ایران هستند نه به مردم.
باید نفوذ را جدی بگیریم
*برخی میگویند این طیفها در قبال ادامه تحریم انتفاع مالی دارند و کاسب تحریم هستند.
فقط انتفاع مالی نیست. این قضیه نفوذ را باید جدی بگیریم، در سطوح بسیار بالا شاهد نفوذ هستیم. حتی رئیس حراست حزب الله جاسوس بود، قبل از شهادت سیدحسن نصرالله، ایشان اعلام کرده بود و شرح مفصلی وجود دارد.
به مذاکرات امیدوار نیستم، اما با عدم مذاکره هم مخالفم
این مخالفتها به این سادگی نیست. این نفوذها کار خود را دارد میکند. حافظ اسد در زمان ریاست جمهوری سوریه معاونی داشت که این معاون تندروترین فرد نسبت به اسرائیل بود. این شخص معاون حافظ اسد بود و بعدها از منابع رسمی روایت شد که وقتی این معاون در سفری میخواسته به سوریه باز گردد ابتدا به آرژانتین رفته و در آنجا دیدارهایی با مقامات اسرائیلی داشته؛ در این دیدارها اسرائیلیها به او تاکید میکنند که انتظار داریم تندترین مواضع را علیه ما بگیری! یعنی تندروترین آدم در سیستم حافظ اسد نفوذی اسرائیل بود که بدترین حرفها را علیه اسرائیل میزد و در عین حال از سیستم سوریه نیز به تل آویو گزارش میداد، بنابراین ما هم باید با چشم و گوش باز با این افراد برخورد کنیم.
من خیلی به مذاکرات امیدوار نیستم، اما با عدم مذاکره هم مخالفم. البته آمریکا از برجام خارج شد و به دنبال قطع ارتباط با ایران رفت، اما با همه این بدعهدیها و خوی نامطلوب آمریکاییها ما نباید با مذاکره مخالفت کنیم.